Nyheter

Bitsk debatt om antisemitism när partiledarna drabbade samman

Både Nooshi Dadgostar (V) men framförallt Magdalena Andersson (S) översköljdes med frågor • Gnisslade rejält i replikskiftena.

Efter kraftig kritik mot V-ledaren Nooshi Dadgostar om antisemitism i det egna partiet blev det under partiledardebatten i riksdagen snarare fokus på oppositionsledaren Magdalena Andersson (S).
– Släck den antisemitiska branden i regeringsunderlaget, uppmanade KD-ledaren Ebba Busch.

Det politiska året har nu rivstartat med partiledardebatt i riksdagen. En frågan som följer med från sommaren in i hösten är den om antisemitism i Vänsterpartiet, efter att medier rapporterat om flera skandaler bland partiaktiva.

Nu var det initialt inte Nooshi Dadgostar (V) som hamnade i fokus för detta, utan snarare oppositionsledaren Magdalena Andersson (S). Flera partiledare på högersidan ville veta om hon är redo att bilda regering med ett parti som inte klarar av att hålla gränsen mot antisemitism?

Åkesson på offensiven

Initialt var det SD-ledaren Jimmie Åkesson som utmanade S-ledaren. Han har själv genom alla år kritiserats för att inte hålla rent i sitt eget parti, men kunde nu plötsligt gå på offensiven och anklaga vänstersidan för rasism i form av den utbredda antisemitism som visat sig den senaste tiden.

– Jag är genuint intresserad av hur Magdalena Andersson ser på detta, sa Jimmie Åkesson och ville ha svar på hur hon skulle hålla rent från rasism inom sitt regeringsunderlag.

Magdalena Andersson svarade tydligt på en sak.

– Det finns inget utrymme för antisemitism i något parti.

Men någon tydlig markering mot Vänsterpartiet var hon inte intresserad av, utan i stället var hon mer intresserad av att vända tillbaka kritiken mot Jimmie Åkesson och menade att han själv inte har lyckats så bra, exemplifierat med citat från SD-politikerna Björn Söder och Richard Jomshof. Hon anklagade också SD för att ha en egen trollarmé som sprider vitmaktpropaganda.

Klarar av att rensa

Jimmie Åkesson menade att S-ledaren sänkte sig till dagisnivå i sin retorik där hon duckade för hans frågor för att i stället peka finger åt någon annan.

– Vi har också haft våra problem, erkände han.

Men till skillnad mot vänstersidan påstod SD-ledaren att det är bevisat att de kastar ut dem som uttrycker sig rasistiskt och antisemitiskt.

– Sanningen är att ni inte kastar ut folk, utan ger dem fina titlar här i riksdagen, replikerade Magdalena Andersson.

– Det är lite som att pyromanen ber mig förbättra brandskyddet, var hennes slutknorr efter att Jimmie Åkessons krävt att hon ska städa undan extremismen på vänsterkanten.

Pekade på SD

Snart tog Ebba Busch (KD) över och konstaterade att Magdalena Andersson kanske lyckades med en fyndig replik, men hon svarade inte på frågan.

– Släck den antisemitiska branden i regeringsunderlaget Magdalena Andersson, sa Ebba Busch.

Replikskiftet mellan de båda partiledarna visade sig vara full av personliga pikar, ovanligt bitskt för sammanhanget, där Magdalena Andersson upprepade att hon inte accepterar antisemitism oavsett var det dyker upp, för att sedan återigen börja prata om Sverigedemokraterna.

Så här såg det sedan ut genom hela debatten när antisemitism kom upp, politiker på högersidan anklagade vänstersidan för antisemitism, som svarade med att det snarare som är SD som är problemet. Och när till slut V-ledaren Nooshi Dadgostar själv översköljdes med frågor om antisemitism i sitt eget parti så avfärdade hon såväl Ebba Busch (KD) som Johan Pehrson (L) med att de inte gick att ta på allvar eftersom de gett makt till SD, att de har sina ministerposter tack vare partiet ”som fört in hatet i svensk politik”.

– Så läxa inte upp mig om detta.

Uteslutningar inom V

Denna retoriska taktik gick dock inte att använda mot C-ledaren Muharrem Demirok vars parti inte ingår i Tidösamarbetet. Han gick också hårt fram i sin kritik av Vänsterpartiet, där han beskrev antisemitismen som en röta där partiet härbärgerar företrädare som hyllar terrororganisationer.

– Vad tänker du göra för att driva ut det här med rötterna och se till att det aldrig växer tillbaka igen?, undrade Demirok.

Nooshi Dadgostars svarade då att problemet med antisemitism inom Vänsterpartiet i själva verket handlar om tre individer som delat saker på internet. När hon pressades av C-ledaren medgav hon också att en person har blivit utesluten och att andra också är under utredning.

Men hennes bild var att V snarare är ett parti som tar frågor om rasism och antisemitism på största allvar.

– Ingen ska lasta svenska judar för vad en israelisk regim gör, sa hon.

Fler artiklar för dig