Nyheter

”Vi gör vad vi kan för att hjälpa kyrkorna i Rwanda”

Efter nya krav på pastorer och kyrkolokaler har tiotusentals kyrkor tvingats stänga i landet • Allan Ekstedt, missionssekreterare i Pingstkyrkan Eskilstuna, är bekymrad över situationen i landet.

Tiotusentals kyrkor har stängts i Rwanda i sommar. Många av dessa är pingstkyrkor och Allan Ekstedt, missionssekreterare i Pingstkyrkan Eskilstuna, följer utvecklingen med oro.
– Vi har fått bekräftat att kyrkor som tillhör vår partner, ADEPR, har stängts, säger han till Dagen.

Pingströrelsen i Rwanda, ADEPR (Association Des Eglises de Pentecôte du Rwanda) grundades av svenska pingstmissionärer på 1940-talet. I dag har samfundet omkring 3 miljoner medlemmar och dess kyrkor återfinns runt om i landet. Allan Ekstedt berättar att det har varit en långsiktig strategi från ADEPR:s sida.

– ADEPR har en vision om att vara representerade i alla kommuner i Rwanda. Därför är arbetet också decentraliserat samtidigt som många av kyrkorna är ganska små.

Drygt 3 000 kyrkor

Förra veckan rapporterade Dagen att myndigheterna i Rwanda har stängt närmare 10 000 kyrkor och bönehus under de senaste två månaderna. Många av de drabbade kyrkorna ligger på landsbygden och det är inte ovanligt att de är små – med andra ord en beskrivning som passar in på flertalet av ADEPR:s församlingar.

Exakt hur många av ADEPR:s drygt 3 000 kyrkor som har stängts vet inte Allan Ekstedt. Men han säger att samfundet gör allt för att möta myndigheternas krav, bland annat regler om att pastorerna ska vara utbildade och att kyrkorna ska erbjuda vissa sanitära förhållanden.

Svårt att hjälpa på avstånd

Lagstiftningen som ligger till grund för stängningarna av kyrkor klubbades redan 2018, men en övergångsperiod på fem år infördes samtidigt. Nu är det skarpt läge.

– Att det skulle införas krav på utbildning av pastorerna har vi vetat om och vi har också jobbat tillsammans med ADEPR för att öka utbildningsnivån hos pastorerna i landet, säger Allan Ekstedt vars hemförsamling, Pingstkyrkan Eskilstuna, är svensk kontaktförsamling för Rwanda.

– Däremot kom det som en överraskning för mig här i Sverige att kraven på lokala kyrkobyggnader skulle vara så definitiva, fortsätter han.

Allan Ekstedt, direktor för Lepramissionen i Sverige.

Kan ni hjälpa ADEPR och de lokala församlingarna i Rwanda i rådande läge?

– Vi inser att det är mycket som behöver göras. Och samtidigt är det väldigt svårt för oss att göra något på avstånd.

---

Fakta: ADEPR

  • ADEPR (Association Des Eglises de Pentecôte du Rwanda) grundades av svenska pingstmissionärer på 1940-talet. 2022 hade ADEPR, enligt officiell statistik, 3 141 lokala kyrkor och 2,8 miljoner medlemmar utspridda i samtliga regioner i Rwanda.

---

Fler artiklar för dig