Nyheter

Filippinsk pastor gripen efter år på flykt – misstänks för människohandel

Åtalas för sexuell exploatering av barn, människohandel, bedrägeri, och smuggling av pengar • Mer än 1 000 poliser var på plats vid gripandet på kyrkans område, där han gömt sig.

Apollo Quiboloy, grundare av kyrkan Kingdom of Jesus Christ Church, har varit på flykt undan rättsväsendet i Filippinerna under lång tid. Men på söndagen greps han.

Det var efter en nästan fem månader lång polisjakt – och ett långvarigt dödläge mellan polisen och pastorns anhängare – som den nationella polisen och landets militär till slut kunde gripa 74-årige Apollo Quiboloy. På en presskonferens dagen efter, där pastorn visades upp iförd keps, solglasögon och en halsduk som täckte den nedre delen av ansiktet, berättade också polisen hur gripandet hade gått till.

Avgörande blev ett tips som polisen fick två dagar tidigare. Den filippinska tidningen Rappler skriver att tipset bedömdes som så pass trovärdigt att polismyndigheten skickade fler än 1 000 poliser, bland annat specialtränade insatsstyrkor, till kyrkans stora egendom utanför staden Davao i sydöstra Filippinerna. Rappler beskriver det som en krigsliknande scen.

In i det sista rådde ändå en viss osäkerhet om Apollo Quiboloy verkligen skulle överlämna sig. Men i slutändan behövde polisen inte ta till vapen. Apollo Quiboloy dök upp och kunde flygas till den nationella polismyndighetens huvudkontor i Quezon City där han nu sitter häktad.

Utlämning en senare fråga

Inför gripandet hade Apollo Quiboloy ställt flera krav, till exempel att han inte skulle utlämnas till USA där han riskerar åtal för bland annat människohandel samt bedrägeri.

På måndagen sa president Ferdinand Marcos Jr. att Apollo Quiboloy först ska stå till svar för sitt agerande i Filippinerna innan det kan bli tal om att utlämna honom. Detta upprepades också av justitiedepartementet.

Apollo Quiboloy har funnits på FBI:s Most Wanted List sedan början av 2022. I beskrivningen står det att han misstänks för delaktighet i människohandel med församlingsmedlemmar som på olaglig väg förts från Filippinerna till USA. På plats i USA ska medlemmarna ha tvingats samla in pengar till påstådd välgörenhet medan de insamlade medlen i verkligheten gått till kyrkans högsta ledare. Apollo Quiboloy anklagas också för att ha tvingat kvinnor att utföra sexuella tjänster.

Uteblev från utfrågningar

Enligt beskrivningen på FBI:s Most Wanted List åtalades Apollo Quiboloy av en federal åtalsjury i Kalifornien i slutet av 2021. Åtalet rör bland annat sexuell exploatering av barn, människohandel, bedrägeri, och smuggling av pengar.

Brottsmisstankarna i hemlandet är också av samma art. Där inleddes den juridiska processen i slutet av förra året då en filippinsk politiker lämnade in en resolution med krav om att Kingdom of Jesus Christ Church och Apollo Quiboloy skulle utredas. I våras genomfördes flera utfrågningar i senaten, men Apollo Quiboloy uteblev från dessa trots att han hade blivit ålagd att närvara.

Kort därefter meddelade justitiedepartementet att det inte fanns några hinder att väcka åtal mot Apollo Quiboloy på flera punkter för sexövergrepp och människohandel.

---

Fakta: Kingdom of Jesus Christ Church

  • Apollo Quiboloy grundade Kingdom of Jesus Christ Church (KOJC) 1985. Kyrkan tar avstånd från treenighetsläran.
  • Apollo Quiboloy har utnämnt sig själv till ”universums härskare” och kallar sig ”Guds son”. Han är också mycket förmögen och har eget privatjet. Pastorn har miljontals anhängare, enligt kyrkan själv 4 miljoner i Filippinerna och 2 miljoner i andra länder.

---

Fler artiklar för dig