Nyheter

”Att larma för att män inte kommer i tjänst i Pingst är för tidigt”

Viktigt att inte hamna i något av dikena där det slår över med män eller kvinnor, menar andra pastorer efter Simon Holsts krönika • Fortfarande lägst andel kvinnliga föreståndare i pingst jämfört med alla andra frikyrkor.

Det är för tidigt att larma för att män inte kommer in i församlingstjänst i Pingst när andelen kvinnor ökar. Men pingstpastorn Simon Holst har rätt i att vi inte får springa från ena diket till det andra. Så lyder ett par olika kommentarer till hans Dagenkrönika nyligen.
När det gäller huvudpastorerna i församlingarna är Pingst fortfarande det frikyrkosamfund som har lägst andel kvinnor.

Simon Holst, pingstpastor i Skövde, varnade nyligen i en Dagenkrönika för att det blir allt svårare att attrahera unga män att kliva in i församlingstjänst i Pingst i takt med att andelen anställda kvinnor har ökat. ”Var är killarna?” undrade han, och uppmanade församlingarna att adressera olikheter mellan könen för att inte riskera att ”halva befolkningen blir frånsprungen och underanvänd” – i det här fallet männen.

Halvbild - porträtt.

Pernilla Öman är pingstpastor och föreståndare på Öckerö, och tycker att Simon Holst gör en ganska riktig spaning.

– Han försöker säga att vi har varit i ett dike, och låt oss nu inte springa rakt över vägen ner i det andra diket. Kan vi hitta ett sätt att hålla oss mitt på vägen. Jag håller med honom. Låt oss inte tappa killarna när tjejerna nu har steppat upp.

– Guds rike behöver alla människor, både män och kvinnor, säger Pernilla Öman.

Kulturförändring har skett

Hon har själv jobbat i olika församlingar sedan 2007, och tycker sig alltid har blivit bemött med respekt som pastor, men noterar att det har skett en ”kulturförändring som varit nödvändig”.

– På min första pastorskonferens var nästan alla gubbar i kostym, och jag tänkte att jag kan aldrig bli pingstpastor. Men det har hänt en del sedan dess, säger Pernilla Öman.

Även om andelen anställda kvinnor i församlingstjänst har växt ganska snabbt inom Pingst senaste åren (i dag 42 procent kvinnor), så ligger man i bottenligan när det gäller kvinnor som huvudpastorer. Bland fem undersökta frikyrkosamfund finns endast 16 procent kvinnor som föreståndare i pingstförsamlingarna, jämfört med 24 procent i Evangeliska frikyrkan, 27 procent i Svenska alliansmissionen, 41 procent i Equmeniakyrkan och 52 procent i Frälsningsarmén.

Håkan Kenne: Män hoppar av utbildningen – går direkt i tjänst

Håkan Kenne är pastor inom EFK och lärare på Akademi för ledarskap och teologi, ALT, samt har skrivit en masteruppsats om kvinnor som förkunnare och ledare i frikyrkorna.

– Det finns en liten övervikt med antalet kvinnor som läser utbildningen hos ALT (58 procent 2021), men genomslaget i samfunden är inte att kvinnorna tar över. På sikt kanske det kommer att närma sig en jämnare fördelning, säger han.

När det gäller andelen föreståndar- och huvudpastorstjänster har Pingst ökat senaste åren, men från väldigt låga nivåer.

– Att larma för att män inte kommer in i tjänst i Pingst är för tidigt, anser Håkan Kenne.

Porträttbild: Håkan Kenne, pastor i församlingen Livsglädje i Landskrona (Evangeliska frikyrkan, EFK).

En spaning han gör är också att manliga studenter ibland hoppar av teologiutbildningen i förtid för att gå ut i församlingstjänst, övertygade om att de är kallade och utrustade av Gud, och redan har det de behöver.

– Min gissning är att många av de kvinnor som är församlingsanställda är det som omsorgspastor, ungdomspastor, barnpastor, själavårdspastor och så vidare. Det är inget dåligt med det, men det är få kvinnor som är anställda som föreståndare.

Två av tre nyvigda präster är kvinnor

Svenska kyrkan har bland sina präster sedan 2020 en majoritet kvinnor, 52 procent. Bland de arbetsledande kyrkoherdarna uppgår andelen kvinnor till 46 procent, alltså en betydligt större andel än i flera frikyrkosamfund, inklusive Pingst. Förra året var två av tre nyvigda präster i Svenska kyrkan kvinnor. Bland de 105 diakoner som vigdes var 95 kvinnor, det vill säga 90,5 procent.

Också i Svenska kyrkan finns röster som varnar för jämställdheten framåt med en övervikt av anställda kvinnor. Stiftsadjunkt Maria Ålander i Härnösands stift är en av dem.

Hon vill inte se en för kraftig kvinnodominans, uppger hon för Kyrkans tidning, och berättar att hon som förälder kan se att det är svårt för pojkar att hitta en plats i kyrkan om det inte finns några manliga förebilder.

– Det blir också ett språk som tystnar utan män, precis som kvinnorna tystnade när det bara var manliga präster, säger Maria Ålander till Kyrkans tidning.

---

Fakta: Andelen kvinnliga föreståndare i största frikyrkorna
  • Frälsningsarmén: 52 procent kvinnor – 48 procent män.
  • Equmeniakyrkan: 41 procent kvinnor – 59 procent män.
  • Svenska alliansmissionen: 27 procent kvinnor – 73 procent män.
  • Evangeliska frikyrkan: 24 procent kvinnor – 76 procent män.
  • Pingst FFS: 16 procent kvinnor – 84 procent män.

Källa: Dagen.se

---

Fler artiklar för dig