Nyheter

Modéus försvarar tweet om Ibn Rushd: “Många har valt att misstolka”

Många har, medvetet eller omedvetet, valt att misstolka mig, säger ärkebiskopen till Kyrkans tidning.

Kritiken vällde in mot ärkebiskop Martin Modéus efter att han beklagat sig över att det muslimska studieförbundet Ibn Rushd tappar sina statliga bidrag. I en intervju med Kyrkans tidning vill han markera att han inte springer islamisters ärenden utan står för en klassisk kristen tro.

Ärkebiskop Martin Modéus inlägg om det muslimska studieförbundet Ibn Rushd slog ned som en bomb på plattformen X, tidigare Twitter, och dominerade under något dygn samtalet på detta sociala medium. Inlägget har i skrivande stund fått nästan 900 000 visningar och trots att ärkebiskopen själv tog bort möjligheten att kommentera inlägget valde många ändå att hitta andra sätt att uttrycka sin åsikt, där ärkebiskopen mer eller mindre fick löpa gatlopp i detta digitala forum.

I en andra runda har ett flertal opinionsbildare också plockat upp ärkebiskopens inlägg som nu går att läsa om i ett flertal tidningar, där de flesta som tar till orda är synnerligen kritiska.

Kyrkan är naiv

Kritiken går att sammanfatta med att Martin Modéus på detta sätt påstås försvara en konservativ form av islam och att Svenska kyrkan är naiva och använder dubbla måttstockar. I bakgrunden finns också den kritik som riktas mot Ibn Rushd, att studieförbundet ska tillhöra den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet. Ibn Rushd har själva tillbakavisat alla sådana anklagelser, men samtidigt är det den bilden som börjat etsa sig fast hos många.

Svenska kyrkan har på sin egen hemsida förklarat varför man ändå samarbetar med Ibn Rushd och andra muslimska organisationer, trots den kritik som finns.

”Vår hållning är att så länge dessa organisationer vill samarbeta med oss i sammanhang där vi har tydliga gemensamma målsättningar så välkomnar vi det samarbetet”, skriver man.

Viktigt med civilsamhälle

Martin Modéus har svarat på frågor om det som hänt i Kyrkans tidning.

– Vi behöver ett starkt civilsamhälle. Det omfattar med naturlighet även muslimerna i Sverige. Det är idén bakom varför jag tyckte det här var viktigt, säger han.

När det gäller själva beslutet att neka Ibn Rushd fortsatt statligt stöd så har det tagits av Folkbildningsrådet. Martin Modéus säger att han inte har något att kritisera dem för. Snarare tycker han att många verkar ha missförstått vad han skrivit, medvetet eller omedvetet.

– Jag blev förvånad över att det kunde tolkas på ett sätt som gjorde det så kontroversiellt, säger han. Har man hört något annat så har man antingen missförstått eller så har jag uttryckt mig oklart. Eller så har man försökt använda det jag skrev för andra syften, säger ärkebiskopen.

Han säger också i intervjun att han står för en klassisk kristen tro, för demokrati, tillit och jämställdhet.

Markerar mot islamister

När det gäller Ibn Rushds verksamhet i dag är Martin Modéus försiktig i sina svar och säger att han inte är tillräckligt insatt. Svenska kyrkan har på olika sätt samarbetat med Ibn Rushd, och om det kommer att fortsätta efter att de statliga medlen slutat komma kan han inte säga.

Däremot vill han starkt dementera att han springer islamisternas ärende, vilket han kritiserats för efter sitt inlägg på X.

– Det gör jag inte. Det är hela tiden den goda integrationen, demokratin och jämställdheten jag arbetar för. Det kräver ett starkt civilsamhälle och när någonting inte fungerar blir jag bekymrad.

Välkomnar kritik

Martin Modéus menar att det lika väl hade kunnat vara en annan organisation eller förening som arbetade med integration han hade kunna kommentera på ett liknande vis.

Samtidigt får han en motfråga om han inte är medveten om vad Ibn Rushd är, att det inte kan ses som vilken förening som helst.

– Det har du alldeles rätt i, konstaterar han då.

---

Fakta: Ärkebiskopens inlägg

  • Det var fredagen den 6 september som Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus skrev ett inlägg på plattformen X som fick exceptionellt stor uppmärksamhet.
  • Hans inlägg lyder så här:
  • ”Folkbildningsrådet tilldelar inte Ibn Rushd statsbidrag för den kommande treårsperioden. Det är bekymmersamt, eftersom Ibn Rushd arbetar med att nå marginaliserade i samhället. Jag blev illa berörd av utbildningsminister Mats Perssons kommentar som saknar grund i Folkbildningsrådets beslut och bedömningar och som underblåser fördomar. I Sverige måste vi samarbeta för att bygga det goda samhället, inte misstänkliggöra varandra.”

---

Fler artiklar för dig