Nyheter

Abort och Israel skiljelinjer när Trump och Harris drabbade samman

Första presidentvalsdebatten präglades av ekonomi, abort och läget i Mellanöstern.

På tisdagskvällen lokal tid möttes Donald Trump och Kamala Harris i den första presidentvalsdebatten. En av huvudfrågorna var USA:s ekonomi, men Christian Post nämner också flera andra ämnen som berördes, bland annat synen på abort och Israel-Palestina-konflikten.

Inför debatten, som ägde rum i Philadelphia, hade kristna på såväl Donald Trumps sida som på Kamala Harris sida uppmanat till bön för sina kandidater. Under den nästan 1 timme och 45 minuter långa debatten spelade däremot inte frågor med tydlig religiös vinkel någon framträdande roll. Men tidningen Christian Post listar ändå fem höjdpunkter.

En av dessa var, enligt Christian Post, när presidentkandidaterna diskuterade landets abortpolitik.

Donald Trump hävdade att ”de (vissa demokratiskt ledde delstater) tillåter abort i nionde månaden”. Han beskrev vidare Demokraternas inställning till abort som ”radikal” och anklagade Kamala Harris vicepresidentkandidat, Minnesotas guvernör Tim Walz, för att stötta ”avrättning efter födsel”.

Efter det påståendet bröt en av ABC:s två programledarna in:

– Det finns inte någon delstat i det här landet där det är tillåtet att döda en bebis efter att den har fötts, sa hon.

Christian Post tillägger samtidigt i sin artikel, med hänvisning till den kristna tankesmedjan Family Research Council, att Minnesota är en av tre delstater som har tagit bort skyddet för nyfödda som överlever misslyckade aborter.

Ingen motsättning enligt Harris

Medan abortfrågan fortfarande var på tapeten kontrade Kamala Harris genom att säga att ”Trumps abortförbud” existerar i fler än 20 delstater. Hon insisterade på att abortförbuden i dessa delstater ”inte gör något undantag ens för våldtäkt och incest”. Enligt Christian Post är detta dock inte en korrekt siffra. Tidningen hänvisar till en amerikansk pro-lifegrupp som har sammanställt uppgifter och som visar att tio delstater i dagsläget saknar undantag för våldtäkt och incest i abortlagstiftningen.

Kamala Harris uttryckte vidare att det inte finns någon motsättning mellan kristen tro och en tillåtande inställning till abort.

– Man behöver inte överge sin tro eller djupa övertygelser för att hålla med regeringen och Donald Trump borde verkligen inte tala om för en kvinna vad som ska ske med hennes kropp, sa hon.

”Hon hatar Israel”

Ett annat ämne som diskuterades – och som Christian Post har med på sin lista över höjdpunkter – var Israel–Palestina-konflikten. Med hänvisning till Hamas attack den 7 oktober i fjol sa Kamala Harris att Israel ”har rätt att försvara sig”. Hon betonade samtidigt att det spelar roll hur detta sker. Hon slog också fast att ”alldeles för många oskyldiga palestinier har blivit dödade” och krävde att det pågående kriget ”omedelbart måste upphöra”.

Det blev också tydligt att hon förespråkar en tvåstatslösning.

– Vi måste ha en tvåstatslösning där vi kan bygga upp Gaza så att palestinierna har trygghet, självbestämmande och värdigheten som de med rätta förtjänar.

Donald Trump påminde därefter om att Kamala Harris inte fanns på plats i kongressen i somras då Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talade.

– Hon hatar Israel, konstaterade han och varnade för att Israel inte kommer att existera om två år om Kamala Harris väljs till president.

”Tre mot en”

Efter debatten skriver flera av de större amerikanska tidningarna att ABC:s två programledare skötte sin uppgift bra. Tidningarna välkomnar exempelvis att programledarna vid flera tillfällen bröt in och rättade framförda påståenden och anklagelser som saknade grund.

Donald Trump och hans supportrar är inte lika nöjda. Enligt Donald Trump var det en kamp mellan honom och tre personer – något som flertalet konservativa väljare också lyfter fram.

– Om du är en konservativ, speciellt om du är kristen som jag är, så var det komplicerat. Det var absolut inte en upplyftande seger för Donald Trump, även om jag kommer att rösta på honom. Det var intressant att följa debatten, det var tillfällen då det definitivt kändes som tre mot en, säger exempelvis Mark Driscoll, tidigare pastor i Mars Hill Church, i ett klipp på Youtube.

Flera mätningar bland tv-tittarna – även Fox News som står närmare Donald Trump – visar att en majoritet av väljarna anser att Kamala Harris vann debatten.

---

Fakta: Debatten

  • Genomfördes utan åhörare i National Constitution Center i Philadelphia. Byggnaden är ett interaktivt museum och används i normala fall för studier av USA:s konstitution.
  • Ingen av kandidaterna fick i förväg veta vilka frågor som skulle ställas och de hade maximalt två minuter på sig att svara. Repliker fick inte heller vara längre än två minuter, men de hade ytterligare en minut på sig för eventuella tillägg och klargöranden.
  • Enligt de fastslagna reglerna fick inte kandidaterna ställa frågor till varandra. De fick inte heller ta med sig några på förhand nedskrivna anteckningar.
  • Enbart den som talade hade mikrofonen påslagen.

---

Fler artiklar för dig