Nyheter

Studie: De som går ofta i kyrkan mår bättre än de som går sällan

Amerikansk studie visar att det inte räcker att gå någon enstaka gång i kyrkan för att må bättre av gudstjänsten

För vilka gudstjänstbesökare är måendet på topp? Det ville en grupp forskare i USA ta reda på, och bad närmare 3 000 vuxna registrera sitt mående i samband med sina kyrkobesök. Resultatet: de som går ofta i kyrkan mår bättre direkt efteråt, jämfört med dem som går mera sällan.
– Om jag känner mig hemma och förstår liturgin är chansen större att jag kan slappna av och ge mig hän, säger Åsa Björk, friskvårdspastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Studien med rubriken ”See you Sunday?” (Ses på söndag?) publicerades i somras i tidskriften Journal for the Scientific Study of Religion, uppger Christian Post. Den bygger på data från 2 869 vuxna amerikaner, som genom sina mobiler svarat på frågor om sitt emotionella välmående direkt efter att ha deltagit i ett kristet möte.

Forskarna fann att de positiva känslorna ökade, medan de negativa minskade, hos dem som sa sig gå i kyrkan varje helg. De som inte gick regelbundet upplevde ingen tydlig ökning av positiva känslor efter en gudstjänst, fann forskarna.

”För att kunna få en positiv känslomässig fördel av att gå till kyrkan räcker det inte med att gå dit [ibland] utan man måste gå regelbundet. Det beror troligen på att man, för att få de positiva fördelarna, måste vara bekant med rutinerna, gudstjänstformen och de andra människorna som deltar,” säger Blake Victor Kent, professor i sociologi vid Westmont College och rapportens huvudförfattare, i ett uttalande.

”Annars är det svårt att delta i mötet med samma grad av förtrogenhet, och den sociala kopplingen uteblir. Därför uppnås ingen, eller mycket liten, känslomässig påverkan.”

Hälsosamt med personlig tro

Bland annat Världshälsoorganisationen WHO har genom att ställa frågor till invånare i 18 olika länder sett att religiositet, andlighet och personlig tro korrelerar med fysisk, psykisk, social och andlig hälsa. Så sent som förra året släpptes en stor genomgång av flera Gallup-studier, vilken landade i att en personlig relation till Gud verkar göra människor mindre benägna att drabbas av bland annat depression och oro, rapporterade Deseret News.

Åsa Björk, friskvårdspastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna, konstaterar att kyrkorna länge har vetat att tro gör gott.

– Existentiell hälsa har vi börjat tala om i Sverige de senaste tio åren, och där har vi evidens på att förmågan att känna förundran och tillhörighet, och att ha tron på något som är större än vi själva ger trygghet och i förlängningen bättre hälsa, säger hon till Dagen.

– Det händer något gott och välgörande med oss när vi lovsjunger och ber tillsammans, och både sträcker oss uppåt, mot Gud, och åt sidan, mot våra trossyskon, som är lemmar i samma kropp. Glädje multipliceras när man är tillsammans och den helige Ande får verka.

Åsa Björk är friskvårdspastor med internationellt fokus i Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Åsa Björk tycker inte det är konstigt att de positiva känslorna kan förstärkas i en församling som man känner väl och går ofta till.

– Vi är ju också en social gemenskap, där vi i bästa fall kan dela både glädje och sorg. Jag kan vara låg när jag kommer till kyrkan, men i lovsången kan din glädje blir min glädje. Om jag känner mig hemma och förstår liturgin är också chansen större att jag kan ge mig hän och slappna av.

Ta uppdraget på allvar

Med det sagt, är inte kyrkan per automatik en plats där alla människor känner sig hemma och mår bra, menar hon.

– Kyrkan behöver ta sitt uppdrag på allvar: Är vi en inbjudande församling, finns det generositet när vi möts, är det ok att vara ledsen när man kommer hit? Vi behöver få vara äkta när vi kommer, oavsett känsloregister, ålder och annat.

Forskarna i studien med rubriken ”See you Sunday?” (Ses på söndag?) kunde slå fast att den känslomässiga ”kicken” efter helgens gudstjänst visserligen hade ebbat ut på måndagsmorgonen. Men de regelbundna besökarna kunde räkna med snabb påfyllnad.

”Inte bara åtnjuter de regelbundna gudstjänstbesökarna bättre hälsa generellt än de som inte går i kyrkan, utan de får en tillfällig boost i sitt mående varje gång de går i kyrkan. Det blir som en vaccination”, säger professor Blake Victor Kent.

Fler artiklar för dig