Nyheter

Evangelikalt upprop i USA mot avgudadyrkan i politiken

”Det här är ett tillfälle för oss alla att ställa oss frågan var vår lojalitet ligger”

USA är på väg mot ett presidentval där polariseringen i samhället är kraftig, vilket också märks i kyrkorna. Nu har flera hundra evangeliska ledare tagit fram ett upprop där de vill markera att ingen enskild politiker kan sägas vara utvald av Gud.

I Sverige är vi vana vid att kyrkliga ledare håller armlängds avstånd till partipolitik. I USA ser det annorlunda ut, där kan präster och pastorer på ett mer öppet sätt plädera för den ena eller andra kandidaten inför ett val, ibland kan det gå så långt att kyrkliga ledare nästintill driver valkampanj.

Inte minst har vi det senaste decenniet sett detta fenomen inom den evangelikala rörelsen och dess stöd till Donald Trump. Men även Kamala Harris, hans motståndare i det kommande presidentvalet, har sina religiösa beskyddare.

Trohet till Jesus

Så hur ska man som kristen förhålla sig till politik? Över 300 ledare inom den evangelikala rörelsen i USA har nu tagit fram en deklaration som innehåller sju punkter de anser bör gälla, det sker under namnet ”Our confession of evangelical conviction”.

Redan den första punkten markerar vad det handlar om; ”Vi svär vår trohet endast till Jesus Kristus”, där man tydligt förklarar att en kristens lojalitet inte kan ligga hos ett politiskt parti eller en enskild politiker. Markeringen är lätt att tolka som en kritik mot de Trump-supportrar som pratar om honom som om han vore utvald av Gud, även om man i deklarationen väljer att inte nämna några politikers namn.

Vidare slår de evangelikala ledarna fast att det viktiga är att leda med kärlek, inte rädsla, en markering mot att man i politiken ofta försöker skrämmas för att locka väljare. En av punkterna handlar också om att läka världsliga konflikter där man tar upp att Guds önskan är enhet, inte att kyrkan ska splittras längs etniska och kulturella skiljelinjer. Alla punkter underbyggs med flera bibelcitat.

Var ligger lojaliteten

– Det här är ett tillfälle för oss alla att ställa oss frågan var vår lojalitet ligger, säger Skye Jethani, en av initiativtagarna, rapporterar Baptist News.

Hans budskap är att det inför det stundande presidentvalet är värt att ta sig en funderare på vems lära det är man följer, och om man sätter ett politiskt läger före Jesus så kanske man ska passa sig för att kalla sig Jesu lärjunge.

Får kritik

Även om flera evangelikala pastorer och ledare skrivit under på deklarationen är långtifrån alla nöjda, det finns de som snarare tolkar det här som en politisk partsinlaga, underförstått till stöd för Kamala Harris. En pastor som gått ut och kritiserat initiativet är Lance Wallnau. Han har länge lovprisat Donald Trump och Dagen har tidigare skrivit om hur han förespråkar teologin om de sju bergen för att motivera kristna att rösta på Donald Trump.

”Ser ni avsaknaden av det som adresserar vänsterkanten och deras falska gudar och woke”, skriver Lance Wallnau på plattformen X.

Han kallar pastorerna som skrivit under deklarationen för Trump-kritiker och namnger bland annat en av dem, Russel Moore, en pastor inom den evangelikala rörelsen som fick rejält med kritik då han på ett tidigt tog avstånd från Donald Trump.

---

Fakta: De sju punkterna i deklarationen

  • 1. Vi svär vår trohet endast till Jesus Kristus
  • 2. Vi leder med kärlek, inte rädsla
  • 3. Vi underordnar oss sanningen i skriften
  • 4. Vi tror att evangeliet kan läka våra världsliga konflikter
  • 5. Vi är hängivna kyrkans profetiska mission
  • 6. Vi tror att varje individ är skapad till Guds avbild
  • 7. Vi bedömer gudomligt utnämnda ledare utifrån deras karaktär

---

Fler artiklar för dig