En del förbipasserande tittar lite förundrat på människorna som samlats för att be utanför riksdagen. Vissa står där med lyfta händer och ber ljudligt, andra viskar fram Jesus eller ett halleluja. Syftet är att välsigna Sveriges politiker dagen innan riksmötet öppnas och det är viktigt att man inte blir för politisk när man ber. Men det visar sig finnas ett undantag.
– Bana väg för evangeliet i detta hus.
Lotta Stevens bön riktas mot Sagerska palatset, statsministerns bostad, som ligger mittemot riksdagen. Det hörs ett “halleluja” från en av hennes medbedjare, som tar över och ber om Guds välsignelse över statsminister Ulf Kristersson (M).
Ett 40-tal personer har samlats mitt i Stockholm för att be för landets styre. Till en början har de delat upp sig i olika bönegrupper som stannar till på olika platser runt riksdagen och slottet innan de samlas till gemensam bön och lovsång.
Just här har ett tillrest gäng från Dalarna samlats och bildat en bönegrupp. Lotta Stevens har rest hit från Borlänge, både för att få vara med och be men också för att leda lovsången tillsammans med ett team från UMU.
– Vi som rest hit kommer från olika församlingar, förklarar Emanuel Brask.
– Det spelar inte så stor roll så länge alla följer Jesus, fyller Alexander Romero i med.
Om deras böner gör skillnad?
Absolut, svarar de som deltar.
Angeläget för många
Själva böneinitiativet leds av prästen Peter Artman och att be för politikerna inför riksmötets öppnande har blivit något av en årlig tradition. Det börjar med en samling i S:ta Clara kyrka i Stockholm innan man beger sig ut på stan.
Och visst, konstaterar man inför avfärd, finns det saker att be för. Skjutningar och sprängningar, ett krig i vårt närområde och stormakten Ryssland som man inte vet vad de ska hitta på härnäst. Oavsett var man står politiskt så ska det gå att stämma in i bönen, att de som har makt ska fatta visa beslut, och att de som kan bli drabbade får hjälp och stöd.
– Det här är inget för en liten from klick, utan det här är en angelägenhet för miljoner svenskar, säger Peter Artman i sitt inledande anförande.
Vill vara på plats
På väg mot riksdagen svarar han på Dagens frågor.
Varför är det här viktigt?
– För att varje land behöver ett bra styre och för att omsorgen om vårt land är så viktigt. Det är så angeläget att be för ett land, i varje tid, inte desto mindre i denna tid, säger Peter Artman.
Han fortsätter att berätta att både tiden och platsen är väl vald, i och med att riksdagen börjar sitt arbete dagen efter.
– Därför vill vi vara på plats, för att samla alla människor av god vilja till bön för vårt land.
Självklart, säger Peter Artman, kan man också be för politikerna hemifrån och Sverigebönen, där han är engagerad, har också uppmanat till detta.
– Det är inget som säger att man måste komma hit och vara med, det går också bra att be för politikerna i sin kommun, säger han.
Ni ber för politiker, men man kan väl inte blanda in Gud och be för ett visst politiskt parti?
– Nej, det ska man vara väldigt försiktig med. Det som är angeläget är att det finns representanter i många olika rörelser och partier som står för något gott och viktigt i samhället.
Sekularisering bör brytas
Så hur ska man då be? Peter Artman säger att det handlar om att lyfta fram sanning och barmhärtighet, att söka fred och rättvisa.
– Sedan ser vi att de senaste decennierna har det varit ett avkristnande, en sekularisering som nästan blivit som en religion i vårt land, och den tror jag behöver brytas. För folk längtar efter något annat, de söker hopp, mening och syfte med sina liv.
Bön för Israel
De som samlats här i Stockholm gör allt vad de kan för att i Jesus Kristus namn välsigna politikerna. Man ber för statsministern, kungen och den avgående utrikesministern Tobias Billström får en extra bön utifrån den situation han befinner sig i.
Bönerna är aldrig partipolitiska och det handlar enbart om att välsigna. Men det finns ett undantag där man frångår principen att inte ta ställning. Det är när kriget i Mellanöstern kommer på tal där alla de församlade helhjärtat brister ut i en förbön för Israel.