Nyheter

Presidentens beslut: julen ska firas i oktober

Venezuelas president möter protesterna mot sin utropade valseger med att flytta fram julen - igen

Nej, julen kan inte flyttas och nej, den ska inte användas för politiska syften. Det slår Venezuelas katolska biskopar fast efter att president Nicolás Maduro deklarerat att årets julfirande – ”i fred, glädje och trygghet” – kan få börja redan i oktober. Utspelet, menar många, ska rikta ögonen bort från protesterna mot att Maduro utropat sig som vinnare efter sommarens presidentval.

”Strömavbrott i hela landet. En ekonomi i ruiner. Ett mycket omtvistat presidentval. En befolkning som terroriseras av sin autokratiske ledare och hans allt våldsammare säkerhetsstyrkor. Vad kan en president göra? Beordra ett tidigt julfirande, naturligtvis.”

Ovanstående rader från New York Times är bara några av de många ironiska kommentarer som utlöstes av presidentens besked om den tidigarelagda julen.

”Diktatorns delirium”, skriver journalisten Félix de Bedout på plattformen X.

”Maduro tidigarelägger julen genom dekret. Men röstlängderna från valet den 28 juli kan han inte visa upp.”

Ökade klyftor

Det är inte första gången som Nicolás Maduro väljer att flytta fram landets officiella julfirande sedan han kom till makten 2013. Tvärtom har han gjort det regelbundet sedan just det året, berättar Portafolio. Då påbörjades julfirandet – med dekorationer, fester och konserter – redan i början av november, som ett sätt att hålla humöret uppe efter den förre presidenten Hugo Chávez död.

Faktum är att förra årets julfirande tidigarelades mer än någonsin, till den 1 september, med motiveringen att ”folket ska finna glädje och optimism mitt i svårigheterna”.

I år tidigareläggs festligheterna mot bakgrund av de omfattande protesterna mot att Nicolás Maduro utropats som segrare efter valet den 28 juli, utan officiella dokument som styrker rösterna, och trots att oppositionen visat upp bevis för att deras kandidat i själva verket vann överlägset. Maduros segeranspråk har ifrågasatts av flera latinamerikanska länder, USA och EU, och oroligheterna efter valet har krävt 27 liv medan ytterligare nära 200 personer skadats och omkring 2 400 har gripits.

Landets åklagare ansökte häromdagen om att få utfärda en arresteringsorder gällande oppositionens presidentkandidat Edmundo Gonzalez. Detta sedan denne inte svarat på kallelser om att vittna om den webbsajt där oppositionen publicerade egna sammanräkningar av röstantal i presidentvalet.

”Luktar redan jul”

– September, och det luktar redan jul, sa Nicolás Maduro i sitt eget tv-program Con Maduro Más på måndagen, och förklarade att han ”av tacksamhet” till folket utfärdar ett dekret om att julfirandet kan börja den 1 oktober.

Biskoparna i Venezuelas största trossamfund, Katolska kyrkan, reagerade med ett gemensamt uttalande på Instagram. Där underströk de att julen är en kristen högtid ”som inte bör användas för propaganda eller särskilda politiska syften”. De påminde om att kyrkans förberedelse inför julen sker under advent, som börjar den 1 december, och att julen rent liturgiskt firas mellan den 25 december och 6 januari.

Fler artiklar för dig