Nyheter

Tv-pastor tros gömma sig i bunker - är efterlyst av polisen

Apollo Quiboloy kallar sig “Guds son” men står nu anklagad för övergrepp och människohandel

Den 74-årige filippinske pastorn Apollo Quiboloy tros gömma sig i en underjordisk bunker på kyrkans enorma egendom, där polis sökt efter honom i över en vecka.

Scenerna när polis söker efter pastorn på den enorma egendomen ser ut som hämtade ur en film: här undersöks hål i golvet och man lyser med ficklampor och knackar på väggar. Filmklippen hos nyhetsbyråerna visar den intensiva jakten på Apollo Quiboloy som är efterlyst i både USA och Filippinerna, och som står på FBI:s lista över de mest eftersökta barnförövarna i världen.

Anklagas för människohandel

Ett massivt polisuppbåd på flera tusen poliser söker sedan en vecka efter Quiboloy på kyrkans stora egendom i Davao i södra Filippinerna. Egendomen är 30 hektar, vilket motsvarar cirka 74 fotbollsplaner. Enligt polisen finns det tecken på att pastorn kan gömma sig under jord, och därför fortsätter man leta. Det handlar om att man genom att använda modern teknik har lyckats spåra rörelser under jord, skriver nyhetsbyrån CBN.

Apollo Quiboloy grundade sin kyrka Kingdom of Jesus Christ Church (KOJC) 1985. Han har varit på flykt i över tre år, skriver nyhetsbyrån CNA, men det är först nu som han är efterlyst. Brotten ska bland annat bestå i övergrepp mot barn och människohandel av flickor och kvinnor i åldrarna 12–25 år. Enligt en amerikansk rapport från 2021 ska Quiboloy ha anställt flickor och kvinnor som ”personliga assistenter” och tvingat dem till sex och andra typer av ”nattjänster”. Han anklagas av FBI också för bland annat pengatvätt och smuggling av kontanter. Själv nekar pastorn till anklagelserna.

”Universums härskare”

Apollo Quiboloy har utnämnt sig själv till ”universums härskare” och kallar sig ”Guds son”. Han är också mycket förmögen och har eget privatjet. Pastorn har miljontals följare, enligt kyrkan själv 4 miljoner i Filippinerna och 2 miljoner i andra länder. En del av kyrkans medlemmar försöker nu på olika sätt hindra polisens arbete med att finna pastorn inne på kyrkans område. Deras protester har tidvis varit våldsamma: de har kastat sten mot polisen och blockerat vägar genom att placera brinnande däck på dem.

Politisk konflikt

Quiboloy har förutom sina trogna följare också supporters inom den översta maktsfären i Filippinerna, vilket gör att polisingripandet blottar spänningar mellan olika politiska fraktioner. Quiboloy har varit andlig rådgivare till förra presidenten Rodrigo Duterte och Duterte menar att det som nu sker är ”maktmissbruk”. Men polisinsatsen har stöd av nuvarande president Ferdinand Marcos.

År 2022 lierade sig Duterte med Marcos inför stundande val, men sedan dess har de två blivit rivaler, och därmed är frågan om jakten på Quiboloy också en politisk konflikt.

---

Fakta: Kristna i majoritet

  • Filippinerna är officiellt en sekulär stat. De flesta i landet är kristna: cirka 80 procent är katoliker, 10 procent är protestanter och 5 procent är muslimer.

---

Fler artiklar för dig