Nyheter

Svenska kyrkan i Västervik tar avstånd från missionsbok – delades ut i brevlådor i somras

Brevlådemissionen delade ut ”Boken om hopp” till tusentals hushåll i somras • Bokens budskap om djävulen och helvetet fick pastoratet i Svenska kyrkan att reagera och ta avstånd.

En bok om hopp – eller en bok som vilseleder? Debattvågorna går höga om ”Boken om hopp” med texter ur Bibeln och livsberättelser, som delats ut till hushåll av Brevlådemissionen. I Västervik har pastoratet markerat att de tar avstånd från den teologi som presenteras.

I Västervik har “Boken om hopp” som Dagen tidigare rapporterat om, nyligen delats ut i brevlådorna till allmänheten. Bakom satsningen står en tysk organisations svenska avdelning Brevlådemissionen. Organisationen är ett initiativ av enskilda kristna och är i sin tur knuten till Bible for the nations. Brevlådemissionens utdelning av “Boken om hopp” i brevinkast började redan 2023 och målet var då att under året dela ut en miljon böcker i Sverige.

Ungdomar från Tyskland har engagerats i satsningen, som har fortsatt i år. Under 2023 fanns 300 tyska ungdomar på plats i Sverige, i år har det varit sammanlagt 900 tyska ungdomar som deltagit.

Tar avstånd

Nu har Svenska kyrkan i Södra Tjusts pastorat reagerat över bokens innehåll, och betonar i en insändare i tidningen Västerviks-Tidningen att Svenska kyrkan ”inte är en del av denna kampanj”.

Det pastoratet reagerat på är bland annat att livsberättelserna. De handlar om styrkan i att tro under kriser och svåra livssituationer. Detta invänder man inte emot – men pastoratet pekar på det som saknas: berättelser som reflekterar runt livet om eller när motgångar och svårigheter består, trots att man tror och också ber flitigt.

Pastoratet vänder sig också med kraft mot hur djävulen och helvetet skildras i den bok som är avsedd för barn och som delas ut i hushåll där det förväntas finnas barn. Där ”framställs djävulen och helvetet på ett sätt som Svenska kyrkan inte står bakom”, skriver pastoratet, och fortsätter: ”Södra Tjusts pastorats arbete med barn och unga tar avstamp i Guds villkorslösa kärlek.” Pastoratet avslutar med att välkomna alla som har frågor om tro och Bibeln att höra av sig till kyrkan.

Barnen får boken "Hopp för barn" från Brevlådemissionen.

“Är det inte samma evangelium?”

Pastoratet har dock fått svar på tal av insändarskribenten ”Mozart”, som i samma tidning undrar om Svenska kyrkan är avundsjuk. Skribenten förundras över att kyrkan ”reagerar så snabbt och hårt” och frågar: ”Är det inte samma evangelium i de utdelade biblarna som förkunnas om söndagarna i Sankt Petri kyrka?”

”Mozart” ställer sig frågan om exakt vilka missledande formuleringar eller vantolkningar som ”Boken om hopp” innehåller och konstaterar avslutningsvis: ”För det är väl inte så enkelt som att Södra Tjusts pastorat ser med avundsjuka på att några tyska, busåkande kristna ungdomar har lyckats med något som pastoratet inte lyckats med, om de ens har försökt; att initiera en debatt om biblar vid middagsbord, i fikarum och på internetforum runt om i staden.”

---

Fakta: Brevlådemissionen står bakom bokmissionen

  • Det är Brevlådemissionen som i samarbete med frivilliga från lokala församlingar står för utdelningen av ”Boken om hopp”.
  • Tyska ungdomar från olika baptistförsamlingar har deltagit i utdelandet både under 2023 och 2024.
  • ”Boken om hopp” innehåller Nya testamentet och 160 sidor berättelser från människor som är kristna, bland andra Sebastian Stakset.

---

Fler artiklar för dig