Nyheter

London startar en busslinje för stadens judar

Kriget mellan Israel och Hamas påverkar hur London planerar sin kollektivtrafik

Ökad antisemitism är en viktig förklaring till att London nu får en busslinje som specialanpassats för stadens judiska befolkning. Stadens borgmästare Sadiq Khan säger att det här ska ge öka trygghet och säger sig vara mycket nöjd.

En busslinje för att få judar att känna sig trygga? Ja, det är vad som nu har sjösatts i London, där busslinje nummer 310 har anpassats till stadens judiska befolkning. Bussen kommer att gå mellan de två stadsdelarna Golders Green och Stamford Hill i norra London, två platser som är präglade av judiskt liv och där många av stadens ortodoxa judar bor.

Ökad antisemitism

Enligt Londons borgmästare Sadiq Khan, själv muslim, så öppnas den här busslinjen efter önskemål från den judiska befolkningen i staden. Han säger till BBC att den efterfrågats i 16 års tid, men medger att anledningen till att den nu blir av handlar om en ökad hotbild.

– Jag blev paff efter den dialog jag haft de senaste månaderna med judiska grupper. De var rädda på grund av den kraftigt ökade antisemitismen sedan 7 oktober förra året, säger Sadiq Khan.

Inte minst, betonar han, har det funnits en rädsla när det gäller att byta buss för att ta sig mellan de olika judiskt präglade stadsdelarna. Det har nu åtgärdats med denna specifika busslinje.

Alla välkomna

Transport for London ansvarar för kollektivtrafiken i Storbritanniens huvudstad, och när man berättar om den nya busslinjen via ett pressmeddelande står det tydligt att alla är välkomna på dessa bussar, även om linjen är framtagen främst för att betjäna stadens judiska befolkning. Omkring 160 000 judar bor i London.

Även flera judiska röster får komma till tals i pressmeddelandet, där alla unisont är nöjda med den här lösningen, även om det finns en besk eftersmak. För det går inte att komma bort ifrån det faktum att anledningen till att buss 310 nu blivit verklighet har att göra med den våg av antisemitism som vuxit sig stark efter att kriget mellan Israel och Hamas brutit ut.

Fler artiklar för dig