Nyheter

Hundratusentals marscherade mot Netanyahu

Demonstranterna i Tel Aviv krävde avtal med Hamas så att gisslan kan frisläppas

En jättedemonstration med hundratusentals deltagare hölls på lördagskvällen utanför den israeliska arméns högkvarter i Tel Aviv. En av talarna var Andrei Kozlov, som fritogs från Hamas i juni.

Demonstrationer hölls också på andra platser i landet, bland annat i Haifa och Kfar Saba med krav på att regeringen ska ingå avtal med terrorstämplade Hamas om eldupphör så att de som sitter som gisslan i Gaza kan få komma hem.

Kan vara största protesterna någonsin

Arrangörerna av demonstrationen hävdar att nära 500 000 personer deltog i Tel Aviv, och enligt nyhetsbyrån al-Jazira samlade demonstrationerna sammanlagt 750 000 deltagare i hela landet. Om de siffrorna stämmer gör det protesterna till de största någonsin i landets historia. Demonstranter samlades även utanför Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem.

Andrei Kozlov var en av de fyra ur gisslan som fritogs i juni.

Hänvisade till de sex döda

”Jag vet inte varför, men jag är välsignad, jag är här. Hersh, Eden, Carmel, Ori, Almog och Alex är inte det”, sa Andrei Kozlov i sitt tal med hänvisning till sex ur gisslan som nyligen hittades döda i Gaza.

Under lördagskvällens protester greps ett antal demonstranter av polis enligt nyhetsbyrån AP. Det förekom också sammanstötningar mellan demonstranterna och motdemonstranter på yttersta högerkanten, som stöttar Netanyahu, rapporterade Times of Israel.

---

Fakta: Kritiska mot Netanyahu

  • Lördagskvällens demonstrationer nådde rekordstorlek genom att organisationen the Hostage Families Forum för första gången beslutade att samarrangera sina protester med de regeringskritiska demonstrationer som hålls regelbundet utanför Försvarsministeriet.
  • Fokus för de båda grupperna är kritik mot premiärminister Netanyahu, som man menar har misslyckats både med att få hem gisslan och att stoppa terrorstämplade Hamas.

---

Fler artiklar för dig