Närmare 10 000 kyrkor och bönehus har stängts av rwandiska myndigheter under de senaste två månaderna. Anledningen sägs bland annat vara att myndigheterna vill garantera säkra byggnader och välutbildade pastorer.
Hur står det egentligen till med den grundlagsskyddade religionsfriheten i Rwanda? Den frågan ställer sig många kristna efter att Rwanda Governance Board (RGB) beslutat att tiotusentals kyrkor runt om i landet måste stänga.
Bland kritikerna finns många pingstvänner. En icke namngiven pastor i Association Des Eglises de Pentecôte du Rwanda (ADEPR) – som har nära band till pingströrelsen i Sverige – intervjuades exempelvis nyligen. Enligt tidningen The Inspirer uppgav pastorn att 14 av församlingens 15 kyrkor i Ruhondo, i den nordvästra delen av Rwanda, hade stängts.
– Samma sak hände församlingen i Ururembo, där 70 kyrkor stängdes utan någon som helst förvarning från vare sig lokala myndigheter eller Rwandas interreligiösa råd.
Bakgrunden till den senaste tidens påtvingade kyrkstängningar är en lag från 2018. Då bestämde regeringen att alla kyrkor och bönehus i landet måste uppfylla vissa kriterier för att få bedriva verksamhet. Det handlade bland annat om krav på kyrkolokalers standard, men också om att präster och pastorer skulle ha en godkänd teologisk utbildning.
Redan samma år stängdes tusentals kyrkor – något som Dagen uppmärksammade i flera artiklar.
En övergångsperiod på fem år sattes samtidigt och det var när denna löpte ut förra året som myndigheterna började ta i med hårdhandskarna.
[ Rwanda stänger tusentals kyrkor ]
Tält inte tillåtet
I början av augusti i år rapporterade brittiska BBC om att Rwanda Governance Board (RGB) hade stängt fler än 4 000 kyrkor på en månad. I vissa fall på grund av bristande ljudisolering. I andra fall på grund av dåliga sanitära omständigheter. Men andra skäl angavs också.
– Det här görs inte för att hindra människor att be utan för att säkerställa trygghet och lugn för gudstjänstbesökare, sa Jean Claude Musabyimana, minister med ansvar för lokal styrning, till statliga medier.
Enligt Jean Claude Musabyimana har en del av de stängda kyrkorna använt tält och därigenom utsatt gudstjänstbesökarna för risker.
– Regeringen har satt ned foten mot expansionen av byggnader för tillbedjan. Vi ser fortfarande exempel på förfallna strukturer och ohygieniska förhållanden, säger RGB:s chef Usta Kayitesi till den rwandiska tidningen New Times.
Risk för ekonomiskt utnyttjande
Förra veckan var det dags för Christianity Today att rapportera om situationen i Rwanda. Tidningen konstaterade att myndigheternas riktade insatser har fortsatt och att antalet nedstängda kyrkor och bönehus nu uppgår till närmare 10 000.
I en skriftlig kommentar till Christianity Today förklarade RGB att myndigheten undersökte 14 000 bönehus under juli och att 70 procent av dessa stängdes med hänvisning till att de inte hade efterlevt fastställda regler, däribland registrering, byggnadskrav, säkerhet och hygien/sanitet. Utöver detta nämnde myndigheten också att kyrkor har stängts på grund av oro för att kyrkorna utnyttjar troende ekonomiskt – trots att detta inte specifikt finns med på kravlistan som kyrkorna har att förhålla sig till.
”Det bör noteras att stängningen av ett bönehus inte nödvändigtvis medför en stängning av kyrkan som bönehuset är en del av”, stod det vidare i kommentaren.
[ Svenska kyrkor har sänt över 12 000 missionärer ]
Alla är inte kritiska
Enligt Christianity Today har den nya lagstiftningen framför allt slagit hårt mot fristående kyrkor och församlingar som har startats av en enskilda individer. Tidningen uppger att många av dessa är mindre pingstförsamlingar på landsbygden.
För äldre samfund har de skärpta kraven varit enklare att följa.
– Det som introducerades, inte i dag utan för fem år sedan, är bra för kyrkan. Regeringen gav oss fem år att följa reglerna och fortsatta att påminna oss. Det upphörde i september i fjol, säger den anglikanske ärkebiskopen i Rwanda, Laurent Mbanda, till Religion News Service.
– Jag tycker att det har var tillräckligt med tid för att följa reglerna. Vi behöver se på detta utifrån ett positivt perspektiv.
Varnar för ny skatt på kyrkor
En överväldigande majoritet av befolkningen i Rwanda är kristen och det finns tusentals kyrkor runt om i landet.
Samtidigt har Rwandas president Paul Kagame, som har styrt landet under hela 2000-talet, länge ifrågasatt om det verkligen behövs så många kyrkor. Nyligen svors han in för en fjärde mandatperiod och i den första intervjun efteråt kritiserade han än en gång kyrkliga ledare. Han varnade samtidigt för att regeringen överväger nya sanktioner.
– De här skrupelfria människorna som använder religion och kyrkor för att manipulera och skinna folk på deras pengar och andra saker kommer tvinga oss att införa en skatt, sa han enligt den ugandiska tidningen Monitor.
[ Ryskortodoxa kyrkan storsatsar på Afrika - grundar nya församlingar ]
---
Fakta: Några av kraven på kyrkor/bönehus i Rwanda
- Kyrkor/bönehus får inte hålla till på öppna ytor eller i tält.
- Byggnaderna får inte användas för olika typer av aktiviteter.
- Byggnaderna måste ha toaletter, vara ljudisolerade och ha tillräckligt med parkeringsmöjligheter.
- Byggnaderna måste ha tillräcklig ventilation.
- Byggnaderna måste vara utrustade med åskledare, vatten, toaletter och annan nödvändig sanitetsutrustning.
---