Nyheter

Kyrkoherden efter 0–16-förlusten: Guds nåd är ny var dag

Tron bär Karl-Henrik Wallerstein som inte behöver oroa sig för nedflyttning

Göteryds BK ligger sist i ”Division 6 Älmhult” med noll poäng efter tio spelade matcher. Målskillnaden är osannolika 6–90 och tränaren för fotbollslaget Karl-Henrik Wallerstein, tillika kyrkoherde i Göteryds pastorat, medger att det är sportsligt tungt.
– Men i bemärkelsen integration är jag väldigt nöjd, säger han till Dagen.

Bortsett från segern i en träningsmatch tidigare i år har det blivit idel förluster den här säsongen. Den värsta genomklappningen inträffade i söndags då slutresultatet på hemmaplan mot serietvåan Virestad skrevs till 0–16. Fram till dess hade Karl-Henrik Wallersteins tappra spelare hållit humöret uppe, men på veckans träning märktes det att luften hade gått ur många.

– Nu är det kris. Vi var bara sju spelare vilket kan jämföras med förra veckans två träningar då vi var 18 personer.

I referatet på Göteryds BK:s hemsida efter säsongens inledande träningsmatch i mars skrev Karl-Henrik Wallerstein – trots att det även då blev förlust – att resan mot toppen hade börjat. Sex månader senare konstaterar han att ambitionen har reviderats en smula.

– Men vi har vunnit en träningsmatch, betonar han.

Hur kommer det sig att du tränar seniorlaget?

– Göteryd hade inte något A-lag förra året, men min son och en vän till honom föreslog i vintras att klubben skulle starta ett. När jag vid ett senare tillfälle var nere vid fotbollsplanen och åt en korv kom en av ledarna i klubben och frågade om jag ville bli tränare.

Karl-Henrik Wallerstein förklarar att han först trodde att det var ett skämt.

– Men jag gick hem och bad på min kammare och kände att jag skulle tacka ja. Det var roligt att jag fick frågan.

Resultaten på planen är så klart inte helt oviktiga, men Karl-Henrik Wallerstein ser främst fotbollen som en social och integrationsmässig möjlighet. Han beskriver det också som ett missionsuppdrag.

– Tack vare fotbollen får jag en helt annan kontaktyta med resten av samhället. Sportsligt har det som sagt inte gått så bra, men i bemärkelsen integration är jag väldigt nöjd.

Hur ser din egen fotbollsbakgrund ut?

– Jag spelade i Juniorallsvenskan med bland annat Tobias Linderoth (76 A-landskamper) på 90-talet och har under många år ansvarat för en fotbollsskola för barn här i Älmhult. Dessutom har jag varit tränare för mina söners lag.

Att ständig förlora – och dessutom med stora siffror – är aldrig roligt. I sammanhanget är Karl-Henrik Wallerstein tacksam för sin kristna tro.

– Jag har väldigt stor nytta av den eftersom jag vet att Guds nåd är ny var dag och att tron bär oavsett vad som händer.

Han passar också på att citera påve Johannes Paulus II (1920–2005) som sägs ha uttryckt att fotboll är den viktigaste av alla oviktiga ting i världen.

Matchen i söndags mot Virestad hade avspark 12:00. Hur gick det att få ihop med dina kyrkliga åtaganden?

– Jag var faktiskt ledig i söndags så det gick bra. Men det var ändå en katastrof, det kändes verkligen inte bra, det sa jag både till våra spelare och till motståndarna. Nu fick jag fira gudstjänst klockan 16 i stället.

Fyra matcher återstår av seriespelet och om inget drastiskt händer talar det mesta för en jumboplacering för Göteryds BK. Någon nedflyttning behöver dock Karl-Henrik Wallerstein inte oroa sig för – division 6 är nämligen den lägsta divisionen.

Älmhults kyrka.

---

Fakta: Göteryds BK

  • Grundad: 1938.
  • Hemmaplan: Göteryds IP.
  • Göteryd ligger två mil väster om Älmhult i sydvästra Småland.

---

Fler artiklar för dig