Nyheter

Kritiserat muslimskt studieförbund blir av med statliga bidrag

”Beslutet att avfinansiera Ibn Rushd är ytterligare ett steg i den pågående nedmonteringen av folkbildningen”

De båda kristna studieförbunden Sensus och Bilda får fortsatt förtroende, men inte det muslimska Ibn Rushd som nu blir av med sina statliga bidrag efter ett beslut fattat av Folkbildningsrådet.

– Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget, säger Inger Ashing, Folkbildningsrådets styrelseordförande i ett pressmeddelande.

Därmed står det klart att detta muslimska studieförbund, som genom åren blivit hårt kritiserat, mister sitt statliga bidrag. Utbildningsminister Mats Persson (L) var inte sen att uttala sig efter att beslutet kommit, men inte på samma polerade sätt som Folkbildningsrådet.

– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, säger han till Aftonbladet.

Mats Persson fortsätter med att den nya borgerliga regeringen ställer numera stenhårda krav när det gäller statliga bidrag och det här bevisar att det ger effekt mot organisationer som han menar har unkna värderingar.

Politisk skillnad

”Inte en dag för sent”, skriver Sverigedemokraterna, det parti som kanske drivit på hårdast för att göra det här möjligt, på plattformen X, bildsatt med deras kulturpolitiske talesperson Alexander Christiansson, som även sitter invald i kyrkomötet.

”Ibn Rushd har under lång tid ertappats med skandaler, extremism och islamism vilket är en skymf mot de svenska skattebetalarna.”

Liknande hårda tongångar har det hörts i många år gentemot Ibn Rushd, inte minst då det avslöjats att de har haft utbildningsmaterial som inte alls rimmar väl med svenska demokratiska värderingar. Flera gånger har de också fått sina kommunala bidrag indragna, men även fått tillbaka dem, beroende på styre. Något förenklat går konfliktlinjen mellan höger och vänster, där högerpartierna varit mer benägna att kritisera Ibn Rushd och dra in deras bidrag.

Nedmontering av civilsamhälle

Från Ibn Rushds horisont är tongångarna av förklarliga skäl inte lika ljusa. I ett pressmeddelande kallar de beslutet för politiskt motiverat och de menar också att det bakom finns flera mediedrev med politiska förtecken.

– Beslutet att avfinansiera Ibn Rushd är ytterligare ett steg i den pågående nedmonteringen av folkbildningen och det svenskmuslimska civilsamhället, säger Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd.

I pressmeddelandet förklaras också att det här omöjliggör den verksamhet som studieförbundet bedrivit de senaste 15 åren.

Sensus och Bilda

Åtta olika studieförbund fick grönt ljus från Folkbildningsrådet, utifrån de nya kriterier som ställts. De har också fått reda på hur stor andel av det statliga bidraget de ska få, även om själva summan kommer presenteras först i den väntande statsbudgeten. Men känt sedan tidigare är att regeringen är på väg att dra ned på folkbildningen med cirka 500 miljoner kronor, vilket är ungefär en tredjedel.

Det studieförbund som får störst andel stöd är ABF med cirka 25 procent. De båda kristna studieförbunden Sensus och Bilda får en något lägre andel, på cirka 9 procent vardera.

---

Fakta: Bidrag och civilsamhälle

  • I Sverige har det länge funnits en konsensus att civilsamhället till viss del ska finansieras med hjälp av statliga bidrag.
  • På senare tid har dock många ifrågasatt det här, då man menar att skattepengar kan gå till extrema och odemokratiska grupperingar.
  • Därför har beslut om demokrativillkor införts, vilket ska börja gälla vid nyår för trossamfund och övriga civilsamhälle.

---

Fler artiklar för dig