Nyheter

Israelisk-palestinsk ungdomskör knep juryns hjärtan

Ungdomskören tävlade i “America´s got talent”

Det blev öronbedövande jubel när kören från Jerusalem sjöng om vänskap och att bygga en ny framtid i världens största talangshow på tv.

“The Jerusalem youth chorus” består av 19 unga tjejer och killar från Jerusalem. På sociala medier kan man se dem framföra sin sång i America’s got talent. Framförandet har fått tusentals klick, trots att kören inte gått vidare till den kvartsfinal som hölls i veckan.

Ungdomskören sjunger om att ingen är ensam, i ett land där vägen kan kännas svår och fylld av “demoner som skapar rädsla” och att den som går vilse kan bli funnen. Och, framför allt, om att göra om en plats så att den blir “din egen”.

Det blev tummen upp från samtliga fyra medlemmar i juryn, och från en jublande publik där man kan se att många lyfte händerna i en “hjärt-symbol”. En talande gest i ett USA där den senaste tidens utveckling i kriget mellan Israel och Hamas lett till en rad oroligheter, inte minst bland unga. Vid en rad universitet har studenter genom ockupationer och demonstrationer protesterat mot Israels krigföring i Gaza.

"The Jerusalem youth chorus", en kör bestående av ungdomar i Jerusalem var med i America's got talent hösten 2024.

“Vi vill bygga en framtid”

“Genom att skapa musik tillsammans och prata med varandra vill vi bygga en framtid där det finns jämställdhet, frihet och inkludering”, sa en av deltagarna, en ung tjej, efter framträdandet.

Kören består av unga från västra och östra Jerusalem. Kören säger på sin hemsida att den vill vara en höjd röst mot krig, ockupation och terror och istället sjunga ut för fred, rättvisa, inkludering och jämställdhet. “Vi har inte alltid samma åsikter - och vi har tuffa diskussioner om detta varje vecka - men vi delar samma framtid, oavsett vad politikerna säger”, skriver kören, och betonar att man i kören har en unik möjlighet att verkligen lyssna på varandra. “Människor tror att det inte finns något alternativ. Men vi är alternativet.”

"The Jerusalem youth chorus", en kör bestående av ungdomar i Jerusalem var med i America's got talens hösten 2024.

Samfällt beröm

Från juryn i America´s got talent kom samfällt beröm över körens låt och framförandet, fyllt av entusiasm och tajt och välklingande körsång i stämmor. En av jurymedlemmarna undrade vad kören vill göra med pengarna om de skulle vinna tävlingen.

“Vi vill bygga fler möjligheter som den vi har i kören, så att fler unga kan möta människor med en annan bakgrund och vi kan skapa denna förändring”, svarade körmedlemmen.

Att sången talade till alla i publiken blev tydligt, och en av jurymedlemmarna sa: “Det här är en sång för hela världen.”

“Jag älskar denna audition. Ni gör något väldigt komplicerat enkelt, genom att visa på vänskapen”, sa Simon Cowell, jurymedlemmen som är så starkt förknippad med talangprogrammen världen över.

Semifinalen till America´s got talent hålls 11 september, och vinnaren koras den 17 september.

---

Fakta: Kör och dialog

  • The Jerusalem youth chorus beskriver sig som en kör och ett dialogprogram.
  • Genom körsång och genom att lära sig mer om varandra både vad gäller identitet, historia, religion och kultur skapas personliga vänskapsband och en djupare förståelse för varandra, skriver kören på sin hemsida.
  • Kören uppträder regelbundet i Jerusalem, men har också medverkat i bland annat “Late show med Stephen Colbert”, på BBC, och vid en konsert i London tillsammans med Duran Duran. De har turnerat i Japan, Schweiz, USA och Storbritannien och medverkat på en skiva med fredsaktivisten David Broza.

---

Fler artiklar för dig