Nyheter

Humorsvepet #10: Brudåterlämning och kuppen i Filadelfia

Hur gör man för att återreklamera en fru som blivit överlämnad? Och har Filadelfiakyrkan gått rakt in i Equmeniakyrkans fälla? Detta är Humorsvepet med senaste nytt från kristenhetens minst gravallvarliga ämnen.

Svensk brudöverlämning tar nu världen med storm. För vem hade kunnat ana att det i världens mest jämställda land dyker upp en tradition med patriarkala förtecken? Diskussionen har gått varm efter att Socialdemokraterna önskat bort denna sed från Svenska kyrkan.

Frågan har nu vridits och vänts på från alla håll och kanter och brudöverlämning har gjort en ”homerun” i svenska mediehus. Men teologen Joel Halldorf lyckas trots det att ta det till helt nya nivåer då han kom på idén att också införa en ceremoni där man kan lämna tillbaka sin i kyrkan överlämnade fru till pappan.

”Varför inte en skilsmässo-ceremoni, och att maken då returnerar exhustrun till pappan?”, skriver Joel Halldorf på Instagram med tillhörande AI-bild på händelsen.

Sverige kan i vilket fall som helst bli först ut här och göra brudåterlämning till en unik svensk tradition.

Ondskan tar över

Den som vill hänga med i den kristna humorbubblan har på senare tid kunnat följa satirkontot Tron Svärds episka skildring av händelserna i Filadelifakyrkan i Stockholm. Med inspiration av tidningen Dagens nyhetsrubriker har de återskapat vissa scener ur Sagan om ringen-filmerna för att på så sätt beskriva hur pingströrelsens mest inflytelserika församling agerar i jakten på ny föreståndare. Niklas Piensoho beskrivs ha gått över till den onda sidan, Equmeniakyrkan, och nu måste pingstvännerna ge sig dit på ett farligt uppdrag, frikyrklighetens svar på Mordor.

Men nu tätnar mystiken ytterligare. För Idol sägs ha hyrt in sig i Filadelfiakyrkan och dess skyltar har försvunnit.

Eller vänta nu, Tron Svärd avslöjar vad som egentligen är på väg att hända i kampen mellan det goda och det onda. ”Niclas fick TV4 att ta bort loggan, sen satte han upp en ny”, skriver de och klistrar in beviset på att ”Fillan” är på väg att tas över av orcherna från Equmeniakyrkan.

Plats på kyrkogården

Puh! Efter denna episka kamp mellan gott och ont avrundar vi med ett mer vardagligt skämt om liv och död. Det är uppsnappat från Facebookgruppen ”Fullständigt onödig information”, vilket är alldeles korrekt. Någon har hittat en digital skylt som visar hur många lediga platser det är kvar på kyrkogården. Ja, vi får väl hoppas att det är parkeringsplatserna som de hänvisar till.

Bild till humorsvepet

Det var allt från Humorsvepet för den här gången. Tänk nu på att gifta er jämställt så att ingen behöver lämnas tillbaka, att med spänning följa maktkampen mellan pingströrelsen och Equmeniakyrkan och slutligen se till att hamna på rätt ställe när du besöker kyrkogården.

Fler artiklar för dig