Nyheter

Biskop: Dela Jönköpings församling i tre för att lösa konflikterna

Fredrik Modéus kan tänka sig en omorganisering och hoppas också på minskat användande av ordet ”chef” bland de anställda i kyrkan.

För att ta itu med de arbetsmiljöproblem som finns i Svenska kyrkan i Jönköping föreslår nu biskop Fredrik Modéus en rad åtgärder. Bland annat verkar han redo att klyva församlingen i tre delar. Han lyfter också fram problemet med ordet chef, som verkar användas alltför frekvent bland de anställda.

Arbetsmiljöproblemen i Svenska kyrkan i Jönköping ansågs till slut vara så pass stora att en utredning tillsattes. Där har man intervjuat 75 av församlingens anställda och resultatet visar på att det finns ett missnöje bland medarbetare, bland annat ansågs arbetskulturen vara alltför hierarkisk.

Dela i tre

Med utgångspunkt från utredningen har nu Växjös biskop Fredrik Modéus lagt fram en rad rekommendationer för att komma till rätta med problemen. Det mest uppseendeväckande kommer under rubriken organisering, där biskopen skissar på att splittra upp församlingen i tre delar som får bilda var sin egen församling.

Eftersom Jönköping församling är en av Sverige största skulle detta kunna vara möjligt. Samtidigt, menar biskopen, ska de tre församlingarna fortsatt hålla ihop inom ramen för ett gemensamt pastorat.

”Det skulle enligt min mening vara det mest ändamålsenliga sättet att organisera sig”, skriver Fredrik Modéus i sina rekommendationer.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.

Tecken på hierarkisk kultur

Men det är inte bara en förändring i själva organisationen som Fredrik Modéus ger sig i kast med. Under rubrikerna styrning, ledning och kultur försöker han hitta andra vägar för att kunna förbättra arbetsmiljön. Ett ord som han ger lite extra uppmärksamhet är ordet chef. Biskopen noterar att det används alltför flitigt i församlingen, vilket också kan vara ett tecken på att en alltför hierarkisk kultur har vuxit fram. Därför skriver han:

”Var uppmärksamma på den för kyrkliga sammanhang ovanligt frekventa användningen av ordet chef och försök hitta andra sätt att tala om ett jämlikt medarbetarskap i olika roller i kyrkan”.

Han återkommer till just ordet chef även i en annan av sina rekommendationer, där han menar att användandet av ordet slår fast ett över- och underordningsperspektiv, vilket han inte gillar.

Biskopen uttrycker också en önskan att komma åt den tystnadskultur som många anställda känner, där hans rekommendation handlar om en tydligare dialog innan beslut fattas.

Rapporten  "Frikyrkan i orten".

Fungerande verksamhet

Vilka konsekvenser biskopens förslag kommer att få återstår att se. För han kan själv inte driva igenom en omorganisering hur som helst, utan pekar i stället på stiftsstyrelsen som han menar borde utreda frågan om att splittra upp församlingen i tre delar.

Sedan är det inte helt lätt att komma åt en negativ kultur som satt sig i ett arbetslag, även om man får tips och stöd från en biskop.

Utredningen som ligger till grund för biskopens förslag till förändring handlar primärt om arbetsförhållandena bland de anställda. Samtidigt finns det många andra att ta hänsyn till, som alla de som kommer på gudstjänster och är del av kyrkans verksameh. Där, vill biskopen understryka, har han uppfattat att stora delar av församlingens kärnverksamhet fungerar bra, även om det finns församlingsbor som börjat ställa frågor.

---

Fakta: Jönköpings församling

  • Jönköpings församling är den femte största i Svenska kyrkan och rymmer tio olika kyrkor och flera kapell.
  • Församlingen bedriver sin verksamhet i Jönköping med omnejd, där förutsättningarna är något olika beroende på om kyrkan finns inne i centrum, en förort eller på den kringliggande landsbygden.
  • Församlingen ingår i Växjö stift, som leds av biskop Fredrik Modéus.

---

Fler artiklar för dig