Nyheter

Ordet ”kvinna” föreslås tas bort i Norges nya abortlag

”Det är ett språkbruk som reducerar en kvinna till det tillstånd hon befinner sig i”, säger kritiker.

Den nya norska abortlagen ska använda ett könsneutralt språk och därför kommer ordet ”kvinna” inte att finnas med. Till skillnad från Sverige är man i Norge positivt inställd till samvetsfrihet för barnmorskor, vilket också väntas skrivas in i lagstiftningen på ett tydligt sätt.

Hela 34 gånger hänvisas det till “kvinna” i Norges nuvarande abortlagstiftning. Men det ordet ska nu försvinna och ersättas med ordet “gravid”, för att på så sätt få till ett könsneutralt språk. Genom att ta bort ordet kvinna kommer man runt det traditionella sättet att se på kön som något enbart biologiskt och tanken bakom det här är att vilja inkludera transpersoner och ickebinära i en abortsituation, rapporterar Vårt Land.

Den enda gång när ordet “kvinna” föreslås användas är i en paragraf som reglerar vilka som ska sitta i abortnämnden, där två platser alltså är avsatta för kvinnor.

Frågor som rör könsidentitet är en fråga som diskuteras flitigt i Västvärlden. Bland annat kommer protester mot den nya, könsneutrala, skrivningen från kvinnorörelsen i Norge.

– Det är ett språkbruk som reducerar en kvinna till det tillstånd hon befinner sig i, säger Gunhild Vehusheia från Norsk Kvinnesaksforening till Vårt Land.

Ja till samvetsfrihet

I den nya abortlagstiftningen föreslås att gränsen för att göra abort höjs från 12 till 18 veckor, vilket är i linje med lagstiftningen i Sverige. Det som däremot skiljer grannländerna åt är synen på samvetsfrihet.

I Sverige hade vi för några år sedan två uppmärksammade fall där kristna barnmorskor ville slippa utföra aborter, med hänvisning till sin tro. Efter en lång juridisk process fick de nej, och båda valde till en början att söka sig till Norge där de fick lov att arbeta under sådana förhållanden.

Men samvetsfrihet för barnmorskor är inte alls lika laddat i Norge som i Sverige. Och i den nya lagstiftningen föreslås att samvetsfrihet skrivs in i lagen på ett ännu tydligare sätt än tidigare, rapporterar Christian Network Europe.

Fel kön

Ytterligare en fråga som kommit upp till ytan handlar om könsselektiva aborter, där man från vårdens sida nu varnar för att en höjd abortgräns öppnar för möjligheten att göra abort enbart på grund av att fostret inte har önskat kön, vilket går att ta reda på med hjälp av ultraljud.

– Om den här lagen går igenom kommer det att vara möjligt för kvinnor att genomföra en abort på grund av barnets kön, säger Anne Eskild, överläkare, till Vårt Land.

Fler artiklar för dig