Nyheter

Biskoparna säger nej till S förslag om stoppad brudöverlämning

Biskoparna tycker att det är prästens ansvar att hantera frågan om brudöverlämning och att symboliken kan tolkas på olika sätt

Hur rimmar förslagen som lagts till årets kyrkomöte med Svenska kyrkans lära? Läronämnden, där samtliga biskopar ingår, har nu gått igenom flera av motionerna, bland annat det omtalade förslaget att förbjuda brudöverlämning där de inte alls delar den inlämnade motionens anslag. Läronämnden yttrar sig också om motionen som handlar om att bejaka polyamorösa relationer.

Svenska kyrkan styrs på många sätt demokratiskt, men allt går inte att rösta om. Skulle de förtroendevalda kyrkopolitikerna exempelvis få för sig att kyrkan inte längre ska tro på Jesus död och uppståndelse lär de få sig en rejäl utskällning.

Så drastiska förslag som att rucka på den grundläggande teologin läggs dock inte, däremot saker som kan vara något tveksamma. Den instans som ser till att hålla kyrkans lära intakt är läronämnden, där samtliga biskopar ingår, och de får inför ett kyrkomöte möjlighet att yttra sig över de inkomna förslagen.

Tala med prästen

Inför årets kyrkomöte har läronämnden gjort sju yttranden, bland annat i den omtalade frågan om brudöverlämning vilket är en motion inlämnad av Socialdemokraterna. Och det går att konstatera att de inte alls gillar det förslag som lagts med önskemål om tydligare riktlinjer för att helt få bort bruket av brudöverlämningar i svenskkyrkliga vigslar.

Läronämnden konstaterar initialt att det här berör Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära såsom den kommer till uttryck i kyrkohandboken och det är alltså därför de väljer att yttra sig. De skriver att när det gäller frågor som dop, konfirmation, vigsel och begravning är det något som alltid ska föregås av ett samtal med den präst som ska leda själva gudstjänsten tillsammans med de närmast berörda. Det är också där frågan om en eventuell brudöverlämning ska hanteras.

”Riter och liturgiska handlingar kan tolkas och uppfattas på olika sätt och det är i samtal mellan vigselpar och präst som frågan om utformningen av vigselgudstjänsten hör hemma”, skriver läronämnden, som på så sätt dömer ut motionen.

Något förbud eller tuffa riktlinjer för hela kyrkan verkar med andra ord kyrkans biskopar inte intresserade av, utan de menar att enskilda präster klarar av att hantera den här frågan. De konstaterar också att alla tolkar inte en brudöverlämning på det patriarkala sätt som S-motionärerna har gjort.

Oklart om polyamori

En annan motion som de yttrat sig om handlar om att Svenska kyrkan ska börja bejaka polyamorösa relationer och att ställa sig bakom hela hbtqi-begreppet. Läronämndens yttrande inleds med en kort historisk exposé om hur kyrkan numera viger samkönade par. Sedan väljer biskoparna att uttrycka ett stort frågetecken.

”Det är oklart vad det skulle innebära för Svenska kyrkan att ”ställa sig bakom” ett paraplybegrepp, i synnerhet ett så dynamiskt och föränderligt som hbtqi. Därmed kan inte läronämnden göra den nödvändiga bedömningen av förslagets läromässiga implikationer”, lyder omdömet.

Sara Waldenfors.

Kan stoppa förslag

Läronämnden har möjlighet att på olika sätt påverka besluten som ska fattas av kyrkomötet, där de också kan sätta hårt mot hårt i vissa fall. För väljer biskoparna att avstyrka ett förslag så sätter de in en rejäl bromskloss för kyrkopolitikerna. Då kan kyrkomötet inte bara rösta igenom ett förslag, utan frågan måste beredas igen och tas upp på nästkommande kyrkomöte där det krävs tre fjärdedelars majoritet för att det ska gå igenom. Riktigt så långt valde biskoparna inte att gå i de här fallen.

---

Fakta: Kyrkomötet

  • Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och väljs fram i kyrkoval av dess medlemmar.
  • Man träffas två gånger under hösten, först för att prata ihop sig och sedan en andra gång för öppen debatt och beslut.
  • Kyrkomötet inleds i år 1 oktober och den andra sessionen börjar den 18 november.

---

Fler artiklar för dig