Nyheter

Beslut efter kritiken: Ray Baker ska föreläsa om sexualitet på kyrkokonferens

Efter debatt om den svensk-amerikanske teologen Ray Bakers medverkan har kyrkan beslutat att fortsätta som planerat: “Skamligt” menar journalisten Mark Levengood • Kyrkoherden: ”Vi tror han har ett viktigt budskap till oss.”

Om några veckor ska Ray Baker tala om sexualitet på en kristen konferens i finska Karleby. Kritiker, bland dem Mark Levengood, menar att den svensk-amerikanske teologen propagerar för omvändelseterapi, något Ray Baker själv tillbakavisar.
Ray Baker, teol. dr. 
Apologia – Centrum för kristen apologetik

– Jag förespråkar inte alls omvändelseterapi för homosexuella. Jag har flera gånger uttryckligen talat emot det, säger han till finländska Hufvudstadsbladet.

Det är på Kyrkhelg i Karleby i finska Österbotten som Ray Baker ska medverka. Den svenskspråkiga kristna konferensen arrangeras den 20–22 september och enligt programbladet kommer Ray Baker bland annat att ge ”ett personligt vittnesbörd om varför han inte bejakar sina homosexuella känslor och hur Gud har lett honom till ett liv som gift med en kvinna”.

Detta har lett till en infekterad debatt i Finland där flera namnkunniga personer har gett sig in diskussionen.

Exempelvis kallar Mark Levengood, i ett inlägg på Instagram, Ray Bakers berättelse för ”dravel”. Mark Levengood skriver vidare att det är ”fullständigt skamligt att kyrkorna, mot all forskning och mot bättre vetande, bjuder på en sådan föreläsning”.

Patrick Tiainen, som ledde församlingen Word of Faith i Karleby 2014–2017 men som därefter har kommit ut som gay, skriver på Facebook att han minns när han som tonåring besökte Kyrkhelg första gången. Enligt Patrick Tiainen kändes det bra då, men i efterhand menar han att sammanhanget som han växte upp i ledde till ”en dubbel verklighet, en dissociativ självbild och en enorm lögn”.

Fokus på omvändelseterapi

Biskopen i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand, där Karleby ingår har i finländska medier samtidigt ifrågasatt programpunkten med Ray Baker. Han menar att Ray Bakers ståndpunkt inte borde få stå oemotsagd.

Och Förbundet Kyrkans Ungdom, som är en del av lutherska kyrkan i Finland och som i flera år har varit medarrangör till Kyrkhelg, har nu tagit avstånd från densamma.

Gemensamt för kritikerna är deras fokus på omvändelseterapi: de hävdar att Ray Bakers medverkan på Kyrkhelg innebär att omvändelseterapi för homosexuella personer förespråkas.

”Ett viktigt budskap till oss”

Huvudpersonen själv menar alltså att så inte är fallet.

– Jag tror inte på att be bort en homosexuell läggning eller bli ”helad” från den, säger han till Hufvudstadsbladet.

Max-Olav Lassila, till vardags kyrkoherde i Larsmo och ordförande i planeringskommittén för Kyrkhelg, ställer sig likaså frågande till kritiken.

– Vi upplever att han (Ray Baker) kan vara en person som har ett viktigt budskap till oss. Det ska bli intressant att ta del av hans vittnesbörd, hur han har kommit till rätta med sin kamp, säger han till Svenska Yle och tillägger att strävan med Kyrkhelg är ”klassisk biblisk undervisning”.

”Det är hyckleri”

I en kommentar till Världen idag säger Ray Baker att Mark Levengoods inlägg på Instagram är ”ett försökt till karaktärsmord”. När det gäller kritiken från Bo-Göran Åstrand beskriver han det som ett ”klockrent exempel på dubbelmoral”.

– Jag var inbokad att medverka i just ett sådant samtal om hbtq-frågor i lutherska kyrkan i Österbotten med en person med en annan uppfattning. Men de valde att avboka mig. Biskopen kritiserar Kyrkhelg, men sa inget om när jag blev “cancellerad”. Det verkar bara vara viktigt när det progressiva perspektivet ska få komma fram. Det är hyckleri, säger han.

Ändrar inte programmet

På tisdagen träffades planeringskommittén för Kyrkhelg för att diskutera den senaste tidens kritik mot arrangemanget.

Men efter mötet konstaterade Max-Olav Lassila att konferensen ska genomföras som planerat.

– Vi samlades för att vi ville be och fundera över saken. Vi konstaterade att det här drevet fått fel fokus redan från början. Fokus i debatten har legat på reparativ terapi och omvändelse av homosexuella, vilket vi inte alls har talat om. Det har inte heller Ray Baker, säger han till Kyrkpressen.

Var planeringsgruppen överens om att det är en bra idé att genomföra programmet som planerat?

– Jo, det tycker jag.

---

Fakta: Kyrkhelg

  • Kyrkhelg arrangerades första gången 2008. Det är de finlandssvenska inomkyrkliga väckelserörelsernas storsamling.
  • Nyligen berättade Dagen att Oasrörelsen läggs ned i Svenskfinland. Skälet som angavs var bland annat just Kyrkhelg – och det faktum att den samlar många av de människor som tidigare deltog i Oasrörelsens konferenser.

---

Fler artiklar för dig