Nyheter

Kristen skola tvingades fortbilda lärare – ansågs blanda bibel och vetenskap

Mariaskolan i Umeå hotades med vite om de inte slutade framställa bibelberättelser som vetenskapliga • Rektorn: Om det finns en väldigt stark vilja att tysta ned något, så kanske det är perspektivet som behöver höras mera.

Mariaskolan i Umeå hotades med vite på 300 000 kronor om den inte slutade att ”framställa ovetenskapliga ifrågasättanden av evolutionsteorin och jordens ålder som vetenskapliga”. Nu har den kristna friskolan uppdaterat kursplanerna om kristendom och lärarna har fortbildats om vetenskapliga synsätt. På sin fritid fortsätter dock rektorn att föreläsa om skapelsetro.
– Allt det som jag gör utanför skolan, och som jag brinner för, känner jag har blivit ännu viktigare nu, säger Johannes Axelsson.

Det hörs skratt och rop från skolgården i bakgrunden när Dagen ringer upp rektor Johannes Axelsson en vardag strax efter lunch. Skolterminen började för två veckor sedan och just nu är det extra fullt i lokalerna. Också detta har med Skolinspektionens kritik att göra, och som Dagen skrev om tidigare i sommar.

– En av de saker som bedömdes som ett allvarligt missförhållande var att vi på grund av platsbrist förlagt undervisningen av ett 20-tal elever till andra lokaler, säger Johannes Axelsson till Dagen när han smugit undan till en lugnare hörna.

Johannes Axelsson.

– Så nu har vi samlat alla 78 elever under samma tak, vilket innebär att vi inte har kunnat ta in lika många från kön som vi hade velat. Men vi ser på lokaler i närområdet, och hoppas kunna fortsätta den goda tillväxt vi har haft.

”Bygger på missuppfattningar”

Att hämta in alla elever under samma tak var relativt lätt gjort, liksom att svara på myndighetens synpunkter på skolans frånvaroutredningar och tillsättning av lärare.

En större utmaning var det att se över de brister som gällde undervisningen och som enligt Johannes Axelsson till stora delar byggde på missuppfattningar om hur skolan arbetar med just evolutionsteorin och jordens skapelse.

”Undervisningen sker i en verksamhet där huvudmannen, rektorn och personalen på skolan uppger att eleverna har uppfattningar om att jorden är 6 000 år gammal och att bibliska berättelser som Adam och Eva eller Noa och floden ägt rum på riktigt”, skrev Skolinspektionen om sin tillsyn på skolan, som skedde hösten 2023.

Mariaskolan i Umeå anses främja kreationism - får böter.

Fortbildade personalen och ändrade läroplanen

”I stället för att bemöta detta så förstärker undervisningen dessa ovetenskapliga uppfattningar med argument som framställs som vetenskap men som inte har vetenskaplig grund.”

– Nu har vi uppdaterat läroplanerna och haft fortbildning med personalen, och förtydligat att eleverna får möta olika perspektiv och uppfattningar, också sådana som går emot deras tro. Det här med att få sin tro utmanad tycker vi ju är något positivt och det rimmar med vårt uppdrag genom skollagen, säger Johannes Axelsson.

– Men vi har också förklarat för vårdnadshavarna att vi aldrig kommer att peka ut en enskild elev i klassrummet och säga att det den tror på är fel.

Under hösten kommer skolan dessutom att anordna en temavecka om vetenskap för lärare och elever.

– Det är för att göra tydligare för eleverna hur man, som Skolinspektionen skriver, kan ”skilja mellan naturvetenskapliga och andra sätt att skildra omvärlden”, säger han.

Om det finns en väldigt stark vilja att tysta ned något, så kanske det är perspektivet som behöver höras mera

—  Johannes Axelsson, rektor Mariaskolan
Skolinspektionen kritiserar S:ta Maria skola i Knivsta samt Sankt Thomas skola i Lund.

Räknar med ny inspektion

Om Mariaskolan får grönt ljus av Skolinspektionen efter sina åtgärder återstår att se.

– Jag tror att vi får vänta ganska länge på besked. Undervisningen har bara pågått i två veckor och jag tror nog de kommer och besöker oss igen under läsåret för att stämma av, säger Johannes Axelsson.

På sin fritid är han föreståndare i Umeå Adventkyrka. Han har dessutom hållit föreläsningar om kristen skapelsetro – något som han vet att Skolinspektionens inspektörer har noterat.

– Allt det som jag gör utanför skolan, och som jag brinner för, känner jag har blivit ännu viktigare nu, som mina föreläsningar om skapelsetro och evolutionen, säger han.

– Om det finns en väldigt stark vilja att tysta ned något, så kanske det är perspektivet som behöver höras mera. Så jag har ställt mig ännu mer öppen för föreläsningar och annat på fritiden. Rent generellt kan man ju fråga sig om det inte ger en felaktig bild av vetenskapen att säga att det finns vissa sanningar som inte får ifrågasättas.

Fler artiklar för dig