Nyheter

Eurovision-stjärnan Eden Golan tackar Sverige efter insamling

“Det här är en signal till folk i Israel att många i Sverige står bakom”, säger Dan Katz till Dagen.

Israels Eurovisionartist Eden Golan vann det svenska folkets hjärtan. Det säger den tidigare vinnaren Richard Herrey i en video där han stolt berättar att 215 000 kronor samlats in i hennes namn efter uppträdandet i Malmö. Pengarna ska gå till återuppbyggnaden av kibbutzen Nir Oz som drabbades hårt av Hamas terrorattack den 7 oktober förra året.
– Tack så mycket, från djupet av mitt hjärta, hälsar artisten.

Den israeliska artisten Eden Golan var på många sätt i fokus då Eurovision avgjordes tidigare i år i Malmö. Kriget mellan Israel och Hamas påverkade hennes medverkan där hotbilden var så stor att hon rekommenderades att inte lämna sitt hotellrum. Hon framförde sedan sin sång Hurricane samtidigt som delar av publiken buade ut henne och där det demonstrerades utanför arenan mot Israels deltagande.

Eden Golan mötte allt detta med ett leende på läpparna och ett framträdande som många imponerades av. Hon slutade på femte plats, mycket tack vare rösterna från tittarna, medan de olika ländernas jurygrupper var mer avvisande.

Makalöst framträdande

Efter hennes framträdande drog en insamling i gång i hennes namn som ett bevis på att hon hade det svenska folkets stöd. Nu börjar säcken att sys ihop, där det har gjorts en video där Eden Golan själv framför sitt tack och där också den tidigare vinnaren av Eurovision Richard Herrey framför en hälsning från Sverige.

– Eden, ditt underbara framträdande i Eurovision i år vann det svenska folkets hjärtan. Du fick maximala 12 poäng, i stark kontrast mot juryns tystnad, säger han i videon.

Richard Herrey säger att det är en stor ära att får räcka över ett pris ”från en vinnare till en annan”, vilket är en statyett som gjorts av Aviva Scheiman och Hartwig Ericson.

Tack från Israel

Eden Golan svarar själv med en hälsning från Israel.

– Tack, jag är djupt rörd av ert stöd, säger hon.

– Som många redan vet så var min upplevelse av Malmö en stor utmaning. Men att veta att jag har fått fullt stöd från det svenska folket värmer mitt hjärta.

Eden Golan tackar Sverige! 430 000skr insamlade till kibbutz Nir Oz! För att markera att det fanns ett annat Sverige än det hat som Eden Golan mötte under Eurovision skänkte det svenska folket 215 000skr till den hårt drabbade kibbutzen Nir Oz, en summa som sedan dubblerades av Keren Kajemet. En anonym donator finansierade också en vacker skulptur som en personlig gåva till Eden, som var det svenska folkets favorit, trots att den svenska juryn gav henne noll poäng. Tack till alla som bidrog! I filmen tackar Eden och Nir Oz svenskarna och den tidigare eurovisionsvinnaren Richard Herrey hyllar Eden

Publicerat av Dan Katz Tisdag 3 september 2024

Insamling gav resultat

Dan Katz var en av initiativtagarna till att dra i gång den här insamlingen.

– Det började med en idé jag fick och som jag lade upp på en Facebookgrupp, att borde inte Eden Golan få ett pris eftersom hon var nummer ett i omröstningen i Sverige. Jag fick ett väldigt stort gensvar, säger han till Dagen.

Snart hade en liten grupp skapat en crowdfunding dit man kunde skänka pengar.

– Tyvärr ville flera vara anonyma eftersom de är så rädda för den stämning som råder i Sverige just nu, säger Dan Katz som ändå väljer att nämna Daniel Schatz som en samarbetspartner i detta projekt.

Men själva insamlingen blev ändå en succé, 215 000 kronor kom in under cirka två veckors tid. Dan Katz berättar att den judiska biståndsorganisationen Keren Kajamet sedan har dubblat summan och att sammanlagt 430 000 kronor nu kommer att gå till återuppbyggnaden av kibbutzen Nir Oz.

Hårt drabbad

Nir Oz är en kibbutz som drabbades hårt av Hamas terrorattack. Dagen har tidigare skrivit om 84-årige Oded Lifshitz som sitter som gisslan hos Hamas efter att vi fick träffa hans barn och barnbarn Daniel och Lilo. De berättade bland annat om att de nu börjat återställa hans kaktusträdgård, i hopp om att deras pappa/farfar ska släppas fri. Det var också härifrån familjen Bibas fördes bort, bland dem Kfir Bibas som då enbart var nio månader gammal. Han är fortfarande kvar som gisslan hos Hamas.

– En fjärdedel av invånarna i Nir Oz dödades eller kidnappades och i princip hela kibbutzen brändes ned, berättar Dan Katz.

Pengarna som samlats in från Sverige ska nu gå till att återuppbygga kibbutzens supermarket, som också kommer att ha tydliga referenser till Eden Golans framträdande i Malmö.

– Den kommer till hennes ära att heta Eden Supermarket, förklarar Dan Katz.

Hur känns det?

– Jag är väldigt glad för detta. Det här är en signal till folk i Israel att många i Sverige står bakom er, det kanske jag tycker är det viktigaste här. Vi hoppas verkligen att israelisk medier vaknar och skriver om detta, för det kan ingjuta hopp i Israel.

Dan Katz är i dag verksam som psykolog, men han berättar att tidigare varit en del av den svenska musikbranschen där han drivit en inspelningsstudio.

– Jag har sällan blivit så imponerad av en artist. Inte bara hur hon stod emot pressen, med en buande publik och mordhot, utan hon sjöng helt fantastiskt. Eden Golan imponerade på mig något enormt, både sångmässigt och med sin utstrålning.

---

Fakta: Eurovision i Malmö

  • Årets upplaga av Eurovision stack ut mot de flesta årgångar av denna musiktävling.
  • Till stor del berodde det på säkerhetssituationen och Israels deltagande.
  • Med tanke på kriget i Gaza var det många som ville se en bojkott av Israel, och på plats i Malmö var det också många som protesterade.

---

Fler artiklar för dig