Tobias Billström (M) har aviserat att han kommer att lämna posten som utrikesminister. Under sina två år har han hamnat i en rad knepiga situationer som bottnar i religiösa frågeställningar, inte minst när det gäller hanteringen av Koranen. Kompetens i religionsfrågor borde vara viktigt på cv:et för hans efterträdare.
Om det fanns en tävling bland ministrar i vem som får hantera religion oftast så skulle utrikesministern antagligen ligga bra till. Tobias Billström (M) har också under sin tid flera gånger tvingats hantera religiösa konflikter och kan mycket väl leda denna “tävling”.
Vi kan börja med hans stora triumf. Sverige har gått med i Nato och Tobias Billström har som svensk utrikesminister stundtals balanserat på en slak lina då han som vår främste diplomat skulle hantera en något lynnig turkisk president. För ett godkännande från president Erdogan var ett måste och det stora hindret på vägen handlade om de återkommande koranbränningarna.
Flera muslimska länder riktade stor ilska mot detta och sommaren 2023 stormades till och med den svenska ambassaden i Irak. Minister Billström gjorde vad han kunde för att kyla ned de heta känslorna bland annat genom att bjuda in till samtal med muslimska organisationer. Han har i ur och skur fått förklara och försvara den svenska yttrandefriheten men också religionsfriheten. Till slut fick Sverige sitt medlemskap i Nato, koranbränningarna har fortsatt, men sker numera utan större diplomatiska bekymmer.
Kriget mellan Israel och Hamas handlar också till viss del om religion, efter att den judiska staten attackerats av en islamistisk terrororganisation. Även här har Tobias Billström fått gå balansgång mellan olika parter som kräver att han och Sverige ska sätta ned foten antingen här eller där.
Som utrikesminister har han oförtrutet argumenterat för en tvåstatslösning, att Israel har rätt till självförsvar men också att nödhjälp måste nå civila i Gaza.
Att världen är mer religiös än det sekulariserade Sverige är något som varje utrikesminister får erfara på ett eller annat sätt. Det gäller Tobias Billström och det kommer också att gälla hans efterträdare, vem det nu kan tänkas bli.
Värt att notera är att Tobias Billström till skillnad från sina företrädare omnämnde situationen för förföljda kristna i sin utrikesdeklaration. Han har berättat för Dagen att han är medlem i Svenska kyrkan, men han har aldrig pratat öppet om vad han själv tror på. Som lite kuriosa kan nämnas att hans väg in i politiken faktiskt började då han som 17-årig elev skrev ett brev till påven.
[ 17-årig Tobias Billström vände sig till påven - blev en riksnyhet ]