Nyheter

Kloster i Gaza läggs till på Unescos världsarvslista

Riskerar samtidigt att förstöras i det pågående kriget

Saint Hilarion-klostret i Gaza har lagts till på såväl världsarvslistan som på listan över världsarv i fara. Det meddelar Unescos världsarvskommitté.

”Beslutet erkänner både platsens värde och behov av att skydda den från fara”, skriver Unescos världsarvskommitté i ett pressmeddelande.

Enligt världsarvskommittén har den pågående konflikten i Gaza skyndat på processen. Målet är att klosterruinen, som ligger i närheten av Gaza City, ska skyddas.

The Saint Hilarion Monastery, view of the crypt chapel from the East

”Inkludering på listan över världsarv i fara öppnar automatiskt dörren för ökade internationella tekniska och ekonomiska stödmekanismer för att garantera skydd av egendomen och om nödvändigt, att hjälpa till vid dess restaurering”, står det i pressmeddelandet.

Världsarvskommittén konstaterar samtidigt att de 195 stater som har ratificerat konventionen – däribland Israel och Palestina – har förbundit sig att avstå från medvetna handlingar som kan orsaka direkta eller indirekta skador på platser som finns med på världsarvslistan. Dessutom förväntas staterna bidra till att platserna skyddas.

Saint Hilarion-klostret är enligt TT en av de äldsta byggnaderna i Mellanöstern och grundades av Sankt Hilarion på 300-talet. Beläget vid viktiga handelsvägar mellan Asien och Afrika blev det ett centrum för religiösa, kulturella och ekonomiska utbyten.

---

Fakta: Saint Hilarion-klostret

The Saint Hilarion Monastery, view of the crypt chapel from the East
  • Klostret grundades cirka år 340 av Hilarion (291–371) som kom från regionen. Klostret ligger i ett arkeologiskt utgrävningsområde (Tell Umm Amer) en dryg mil söder om Gaza City.
  • Platsen övergavs efter en jordbävning på 600-talet och återupptäcktes av lokala arkeologer 1999.
  • På senare år har myndigheter i Gaza varnat för att klostret riskerar att förstöras.

---

Fler artiklar för dig