Nyheter

9 av 10 präster i Svenska kyrkan accepterar brudöverlämning

“Inga förbud. Lyhörd pragmatism”, svarar en präst på hur man ska tackla brudparens önskemål vid vigsel, enligt Kyrkans tidnings undersökning.

Alla kanske inte gillar det, men 95 procent av prästerna i Svenska kyrkan accepterar ändå brudpar som önskar brudöverlämning, enligt en undersökning gjord av Kyrkans tidning. Drygt hälften av prästerna svarade också att de sällan får frågan om denna vigseltradition.

Ett vanligt journalistiskt grepp är att två personer med olika åsikter får framföra sin sak. Nu när brudöverlämning har blivit omskrivet har man i flera medier också fått höra en präst som tycker si och en annan som tycker så. Men vad tycker egentligen präster i största allmänhet? Är de för eller emot att förbjuda pappor att leda sina döttrar fram under vigseln?

Kyrkans tidning har gjort en enkätundersökning där de fick in 275 svar, vilket är cirka 10 procent av alla präster i Svenska kyrkan. Där blev det mycket tydligt var majoriteten står i den här frågan.

De flesta accepterar

För på frågan om de som präster accepterar att bruden överlämnas till brudgummen av sin pappa svarar hela 95 procent av de tillfrågade prästerna ja, även om det ofta kan ske med ett visst motstånd.

För tittar man lite närmare på de 95 procenten som svarade ja på frågan kan man dela upp dem i två grupper, utifrån de svarsalternativ som fanns.

30 procent av alla präster svarade att de inte ifrågasatte brudpar som ville ha brudöverlämning över huvud taget. 65 procent svarade att de först ville ha ett samtal för att informera om kyrkans syn på sedvänjan och om brudparet fortfarande insisterade så får de sin vilja igenom.

”Jag för ett samtal med paret och tar temperaturen på hur viktig det detta egentligen är för dem, jag förklarar symboliken. I cirka sju fall av tio skippar de idén. Men inga förbud. Lyhörd pragmatism.” skriver en av prästerna.

Minoritet vägrar

Enbart 3 procent svarade att de inte kan tänka sig att acceptera brudparets vilja i sådana här fall, 2 procent svarade annat, oklart vad det skulle kunna vara.

Prästerna fick också en följdfråga varför de agerar som de gör när de får frågan om brudöverlämning och där ser statistiken något annorlunda ut. För 14 procent av prästerna menar att det här går emot Svenska kyrkans syn på äktenskapet, vilket kan tyckas vara lite motsägelsefullt med tanke på att 95 procent ändå kunde gå med på en vigsel där detta tillämpades.

Hoppas på avslag

Kyrkans tidning frågar också prästerna hur vanligt fenomenet är. 3 procent svarade att de aldrig fått förfrågan om att bruden skulle överlämnas, 56 procent svarade att det var sällan, 31 procent svarade att det var vid hälften av alla vigslar och 10 procent svarade ofta.

Den fjärde och sista frågan som ställdes i enkäten handlade om hur prästerna skulle påverkas av om kyrkomötet beslutade att säga ja till den S-motion som lagts fram, där man efterfrågar tydligare riktlinjer med mål att få bort denna tradition från Svenska kyrkan. 15 procent av prästerna svarade att ett beslut skulle underlätta deras arbete, 43 procent att det snarare skulle försvåras. 11 procent av prästerna tryckte i stället på alternativet att kyrkomötet inte borde blanda sig i det här, en tydlig kritik riktad mot dem som skrivit motionen.

---

Fakta: Brudöverlämning

  • Inför årets kyrkomöte har brudöverlämning blivit en hett omdebatterad fråga.
  • Anledningen är en motion från Socialdemokraterna med önskemål om att den här traditionen ska försvinna från Svenska kyrkan.
  • Kyrkomötet hålls i två sessioner, där beslut fattas i den andra, som hålls 18–20 november.

---

Fler artiklar för dig