Nyheter

Kyrka revs sju år efter masskjutning

Beslutet delar församlingen och lokalbefolkningen i Sutherland Springs, Texas

I november 2017 sköts 26 personer ihjäl i First Baptist Church i Sutherland Springs, Texas. Nu har kyrkan jämnats med marken.

Det var den 5 november 2017 som Devin Kelley mördade 26 personer och skadade ytterligare 22 personer. Händelsen är den värsta kyrkskjutningen i USA:s historia och redan några dagar efter dådet meddelade pastorn i församlingen, Frank Pomeroy, att kyrkan skulle rivas eftersom det skulle vara allt för smärtsamt att fortsätta använda kyrkan i det lilla samhället som en böneplats.

Men alla höll inte med och kyrkans insida kom i stället att målas vit medan stolar med namnen på de som mördades placerades i rummet.

2021 röstade församlingsmedlemmarna för att kyrkan skulle rivas, men flera medlemmar och familjer i samhället som har färre än 1 000 invånare protesterade.

I juli i år beslutade till slut en domare i Texas att rivningen kunde inledas och för några veckor sedan jämnades byggnaden med marken.

”Smärtsam påminnelse”

Jurister som har representerat församlingen i den juridiska processen har i domstolsdokument kallat kyrkobyggnaden för en ”konstant och mycket smärtsam påminnelse”.

Men bland de som ville behålla byggnaden innebar rivningen inte någon lättnad, tvärtom.

86-årige John Riley, som är medlem i församlingen, konstaterade enligt nyhetsbyrån AP att ”djävulen fick som han ville” när grävmaskinen började riva taket och väggarna.

”En väldigt dyster dag”

En annan församlingsmedlem, Amber Holder, som hade protesterat mot beslutet att förstöra kyrkan beskrev det som ”en väldigt dyster dag för oss”.

– Inget gott kommer av att riva den.

---

Fakta: Masskjutningen i First Baptist Church i Sutherland Springs, Texas

  • Inträffade i samband med söndagsgudstjänsten den 5 november 2017.
  • Gärningsmannen, 26-årige Devin Kelley, avlossade flera hundra skott och 26 personer miste livet. Ytterligare 22 personer skadades.
  • En beväpnad lokalinvånare sköt mot Devin Kelley utanför kyrkan och skadade 26-åringen som flydde från platsen i en bil. En biljakt tog vid vilket ledde till att Devin Kelley kraschade och i bilvraket hittades han död.
  • 2021 slog en federal domare fast att den federala regeringen hade varit försumlig i och med att Devin Kelley hade lyckats köpa vapen, något han inte borde ha kunnat på grund av en tidigare dom för våld i hemmet. Som en konsekvens tilldömdes offer för skjutningen och drabbade familjer ett stort skadestånd. Samtidigt antog också kongressen ny lagstiftning för att täppa till luckor i reglerna kring bakgrundskontroll vid vapeninköp.

---

Fler artiklar för dig