Nyheter

Brudöverlämning i Svenska kyrkan - en världsnyhet

Många länder verkar se med stor nyfikenhet på vad som händer i jämställdhetens föregångare Sverige

Hur kan det komma sig att en pappa i det jämställda Sverige vill överlämna sin dotter till sin blivande make? Frågan ställdes nyligen i en malaysisk tidning, vilket är ett exempel på hur den svenska debatten om brudöverlämning blivit något av en världsnyhet.

Det var Dagen som i somras var först ut att skriva om förslaget att förbjuda brudöverlämning i Svenska kyrkan, ett förslag som byggde på en motion till höstens kyrkomöte inlämnat av Socialdemokraterna. Snart började även andra tidningar att rapportera och likt snöbollseffekten har frågan bara vuxit och vuxit. Brudöverlämning är en av den senaste tidens stora samtalsämnen i Sverige, där argumenten för och emot travat sig på hög.

Men nu visar det sig att intresset för svenska bröllopstraditioner är större än så. Nyheten om den svenska debatten har nämligen börjat leta sig ut i världen och verkar kunna dyka upp på de mest oväntade ställen. Som i den malaysiska tidningen Malay Mail, som från Kuala Lumpur rapporterar om hur denna Hollywood-tradition bitit sig fast i det feministiska landet på andra sidan jorden.

Nyhet på engelska

En viktig anledning till att nyheten om brudöverlämning sprider sig över jorden handlar om att den fångats upp av globala språk, primärt engelskan. Exempelvis skriver den brittiska tidningen The Guardian om fenomenet, där de inledningsvis i sin text konstaterar att Sverige brukar ses som världsbäst på jämställdhet och feminism.

”Men när det kommer till vigseltraditioner så verkar trenden gå åt motsatt håll.”

Sedan låter de Göteborgsprästen Sara Waldenfors, som skrivit motionen, få komma till tals och de har även plockat in experter från Sverige för att få kommentera.

Men även ett flertal tyskspråkiga medier rapporterar om den svenska debatten. Inte minst verkar de kasta sig över nyheten på grund av sitt stora intresse för det svenska kungahuset, där man med glädje bildsätter debatten i det feministiska Sverige med bild på när kungen för in kronprinsessan Victoria till sin väntande make i kyrkan.

Nyhet på rumänska

Det är svårt att få en helhetsbild av hur långt ut i världen nyheten om den svenska brudöverlämningsdebatten har kommit, men Dagen hittar bland annat artiklar i ämnet från länder som Albanien, Kanada, Frankrike och Italien, liksom ett för många svenskar svårläst reportage skrivet på rumänska.

Om världspressen kommer att hålla ut och rapportera om frågan ända in i kaklet återstår att se. Beslut i frågan kommer först på kyrkomötets andra session som hålls den 18–20 november i Uppsala. I normala fall brukar det vara två tidningar som är på plats, Dagen och Kyrkans tidning, men ibland händer det att någon av frågorna sticker iväg och lockar ett större medialt pressuppbåd.

Fler artiklar för dig