Utrikes

Brittiskt beslut pressar Netanyahu ännu mer

Trycket skruvas nu upp ytterligare på Israels pressade ledare Benjamin Netanyahu. Att Storbritannien ska avbryta en del av vapenexporten till Israel är en ovanligt stark markering av missnöje.

Det brittiska beslutet motiverades med en ”tydlig risk” för att vapen till Israel kan komma att användas i strid med internationell rätt. Israels försvarsminister Yoav Gallant säger sig vara ”djupt bedrövad” av Storbritanniens åtgärd.

Israels mäktigaste vän USA börjar också tröttna. När president Joe Biden i Washington fick frågan om han tycker att premiärminister Netanyahu gör tillräckligt för att få till ett slut på striderna i Gaza blev svaret kort och gott:

– Nej.

Även på hemmaplan har missnöjet med Netanyahu nått en ny nivå, med hundratusentals ledsna och ilskna demonstranter på gatorna i Tel Aviv och andra israeliska städer. Många drar slutsatsen att regeringen med ständigt nya förbehåll och krav omöjliggör den uppgörelse om vapenvila som medlarländerna USA, Egypten och Qatar försöker få till.

Undrar om korridoren

Bland de senaste utspelen finns att Israel inte skriver under om man inte får behålla en militär närvaro längs gränsen Gazaremsan–Egypten, den så kallade Philadelphi-korridoren. Signalen är att Egypten inte gör tillräckligt för att hindra smuggling av bland annat vapen där.

– Jag undrar varför Philadelphi är så viktig, säger Meirav Leshem Gonen, mamma till 24-åriga Romi som hålls gisslan av palestinska Hamas i Gaza, till CNN.

– Det var den ju inte under åtta månader, fortsätter hon, syftande på att Israel inte framfört detta krav tidigare under kriget.

Nästan elva månader

Trots att oron kraftigt ökat för den kvarvarande gisslan sedan sex av dem hittats dödade den gångna helgen visar dock Netanyahu inga tecken på att backa.

– Hamas kommer att betala dyrt för detta, sa han på en presskonferens på måndagskvällen, syftande på de sex israelernas död.

Han avvisade tanken på att göra ”eftergifter” för att få ett slut på kriget, som efter Hamas inledande terrorattack nu rasat i nästan elva månader.

Fler artiklar för dig