Nyheter

Tyskland vill förbjuda unga att dricka alkohol i vuxens sällskap

Enda landet i Västeuropa med så låg åldersgräns på krogen

I Tyskland får 14–16-åringar dricka alkohol i föräldrars sällskap. Nu vill hälsoministern ändra på lagen.

I Tyskland får 16-åringar köpa vin och öl i affär. Landet är dessutom det enda i Västeuropa där 14-åringar tillåts att dricka alkohol på restaurang i föräldrars sällskap, rapporterar nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s medlemstidning Accent.

”Att ha vuxna i närheten minskar inte alkoholens skadeverkan för barn. Därför borde det så kallade åtföljda drickandet förbjudas”, sa landets federale hälsovårdsminister, socialdemokraten Karl Lauterbach, tidigare denna sommar.

Han får medhåll av hälsovårdsministern i Bayern och den senator som är ansvarig för hälsovårdsfrågor i huvudstaden Berlin, liksom av den federala regeringens kommissionär för missbruks- och drogfrågor, partikamraten Burkhard Blienert.

”I dag vet vi mer än vi gjorde för 30 eller 40 år sedan: Alkohol är enormt skadligt för hälsan, särskilt för unga människor”, säger han.

Liksom i andra delar av Europa är trenden i Tyskland att unga dricker allt mindre alkohol. Men fortfarande söker nästan 2 000 tyska barn under 15 akutvård på grund av alkoholförgiftning varje år, skriver Accent. Dessutom anser sig var nionde tysk tonåring ha en problematisk alkoholkonsumtion.

Frågan lyfts samtidigt som lagen gällande en annan drog, cannabis, blivit mer tillåtande för vuxna i Tyskland. Sedan den 1 april får en vuxen person nu ha med sig upp till 25 gram cannabis, och förvara upp till 50 gram hemma. Dessutom får man ha upp till tre cannabisplantor hemma för eget behov.

Det är tillåtet att köpa alkohol från 16 års ålder i en rad europeiska länder, dock inte i Sverige. Här är det förbjudet att sälja alkohol till personer under 20 år. Enda undantaget är om personen fyllt 18 år och blir serverad på restaurang eller köper folköl där 18-årsgräns gäller.

Fler artiklar för dig