Nyheter

S-ledarnas okända nattpsalm på Harpsund

”Det här är någonting som ni kommer att ha svårt att få bort från näthinnan”, varnar tidigare S-ledaren Håkan Juholt

Att den tidigare statsministern Göran Persson älskar psalmer är känt sedan länge. Men nu berättar en av hans efterträdare på posten hur det gick till då han bjöds in att sjunga med. Håkan Juholt skvallrar om en sen natt med pilsnerkorv och psalmsång.

Det finns bra storys som förtjänar ett bättre öde än historiens skräpkammare. Så inleder Daniel Grahn, tidigare chef på Dagen och Erikshjälpen, sitt inlägg på Facebook där han sedan återger ett samtal som han hade i somras med Socialdemokraternas tidigare partiledare Håkan Juholt, numera ambassadör i Sydafrika.

Samtalet skedde på en av de intervjukvällar som hölls på Gullbrannagården.

– Vi bad alla som var där att önska en sång och då önskade Juholt ”You never walk alone”, berättar Daniel Grahn till Dagen.

Sången har sjungits in av Elvis, men är numera också fotbollslaget Liverpools kampsång. Det visade sig att den som skulle hålla i sången tyckte att det var ett för krångligt låtval, så i stället kom psalmen ”O store Gud” på tal.

Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt intervjuas av Daniel Grahn på Gullbrannagården, sommaren 2024.

Svårt få bort

Men innan alla församlade fick sjunga med ville Håkan Juholt först dela med sig av en personlig anekdot.

– Det är skvaller som jag aldrig berättat, erkände Håkan Juholt under besöket på Gullbrannagården, nu i efterhand återgett av Daniel Grahn.

– Någonting som ni kommer att ha svårt att få bort från näthinnan.

Händelsen utspelade sig på Harpsund, den gård som statsministern har tillgång till och där regeringen ofta samlas. Just den här gången var Håkan Juholt kvar ensam med statsminister Göran Persson, två av socialdemokratins riktigt tunga namn.

– Han och jag var ensamma kvar på Harpsund, en sen kväll, en väldigt, väldigt sen kväll. Som i det här sammanhanget innebar att vi var trötta. Men det hade inte förtärts någon alkohol, så det var god stämning. Men vi var hungriga, berättar Håkan Juholt.

Korv och psalm

Så de begav sig ned i köket. Väl där hittade de några burkar med Bullens pilsnerkorv, vilka åkte ner i en kokande gryta. Kökspersonalen hade gått hem, enbart några Säpovakter fanns kvar i omgivningen.

– Sedan lutade sig Göran fram till mig och säger: Juholt, kan du din Boberg?

Han syftade på Carl Boberg, predikant och politiker, som är känd som skaparen av psalmen ”O store Gud”. Håkan Juholt bekräftade att visst kände han till Carl Boberg, inte minst eftersom de båda kom från samma trakt.

– Borde vi inte sjunga, fortsatte Göran Persson.

Klockan var en bit över midnatt efter en hektisk dag, hungern skulle dämpas och tröttheten hållas borta. Det visade sig att båda herrarna var med på noterna. Problemet var bara att Håkan Juholt inte var så säker på den svenska texten.

– Vad kan du för text då? undrade Göran Persson.

– Ja, jag kan Elvis version ”How great Thou art”, svarade Håkan Juholt.

– Ja, men då sjunger vi.

Humor och läsarsånger

Och så blev det. Mitt i natten satt de båda sossepamparna, den ena statsminister och partiledare, den andra en blivande partiledare, och sjöng psalmsång över en gryta pilsnerkorv. Den ene sjöng på svenska och den andra på engelska.

– Försök få bort den från näthinnan, avslutade Håkan Juholt sitt skvaller till publikens gapskratt.

Håkan Juholt blev som sagt partiledare för Socialdemokraterna efter det här, men är mest känd för att han satt på posten en kort och turbulent tid. Daniel Grahn säger till Dagen att Håkan Juholt under alla år i politiken har varit allvarlig och eftertänksam.

– Men han har väldigt mycket humor också.

– När det gäller Göran Persson så är det många som har vittnat om hans kärlek till läsarsånger.

Exakt när de båda herrarna strålade samman på det här viset i Harpsund vet inte Daniel Grahn, men han är övertygad om att det var när Göran Persson fortfarande var statsminister och att Håkan Juholt då hade flera tunga uppdrag i partiet, någon gång i slutet på 1990-talet eller början på 2000-talet.

Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt intervjuas av Daniel Grahn på Gullbrannagården, sommaren 2024.
Fler artiklar för dig