Nyheter

Mångårig ordförande för Broderskapsrörelsen död

Evert Svensson avled mitt under troende socialdemokraters kongress i helgen

Evert Svensson, mångårig ordförande för kristna Broderskapsrörelsen i Socialdemokraterna, tog sina sista andetag mitt under pågående förbundskongress i helgen, hos det som numera heter Tro och solidaritet. Jesus och politiken hängde ihop för Evert Svensson som kristen socialist.

Evert Svensson blev 99 år gammal. Han var riksdagsledamot i 34 års tid fram till 1991 och ordförande för Broderskapsrörelsen under åren 1968–1986. Därefter aktiv i samhällsdebatten långt upp i åren. Han publicerade en debattartikel här i Dagen så sent som i juli i år.

Jesper Eneroth, vice ordförande i Tro och solidaritet, var den som fick hålla en parentation över Evert Svensson på söndagen strax innan det var dags för avslutningen av förbundskongressen i Kista, Stockholm.

– Han betydde otroligt mycket för Broderskapsrörelsen, inte minst i det internationella engagemanget för Mellanöstern och Palestina. Genom att han fick vara med så länge blev han en riktig nestor. Han kom in i riksdagen redan 1957 och hade ett unikt tidsperspektiv, säger Jesper Eneroth till Dagen.

Kyrkomötet på Uppsala Konsert & Kongress 21 november 2023.

– Det kändes väldigt mycket Evert – och är en vacker tanke – att efter ett långt och innehållsrikt liv få dö på morgonen sista kongressdagen.

Från bonddräng till politiker

Jesper Eneroth berättar om sitt sista möte med Evert Svensson hemma i Kungälv i förra veckan. Det som präglade honom var att ”kroppen var trött efter 99 år, men anden stark”, skriver han i sociala medier. Eneroth beskriver hur de talade om livet, politiken, socialismen och gamla S-finansministern Ernst Wigforss, som var en av Svenssons förebilder.

Evert Svensson, född 1925, var bonddrängen från fattiga förhållanden i Västergötland som blev socionom och så småningom kom in i politiken. Han var aktiv i Svenska missionskyrkan, numera Equmeniakyrkan, men även engagerad i debatten om Svenska kyrkan. I politiken var annars sociala frågor och utrikesfrågor hans hemmaplan.

Evert Svensson

Internationell förtroendepost

Evert Svensson fick också förtroendet att leda troende socialister internationellt, som president för The International League of Religious Socialists, åren 1983–2003.

I en debattartikel i Dagen 2019 reagerade den då 94-årige politikern mot vad han kallade allt mer av reaktionär politik på världsarenan. Han skrev:

”Rättfärdigheten är under attack. Reaktionen är på gång. Sanningen är, att vare sig Trump i USA och Bolsonaro i Brasilien hade kommit till presidentposten utan dessa högerkristna krafter. Sverige går inte heller fri från denna reaktionära politik.”

Avslutade med Internationalen

Nu har Evert Svensson fått sluta sina dagar. Från förbundskongressen i Kista/Stockholm berättas om tårfyllda ögon under parentationen, där den tidigare ordförandens ofta upprepade ord om att ”det mesta är ogjort” citerades, och så avslutade man med att sjunga Internationalen.

Fler artiklar för dig