Nyheter

Ebba Busch i Livets ord-bråk efter islamutspel

KD-ledaren markerar mot dem som vill använda Livets ord emot henne då hon kritiserar islamism

”Likställer du sharia med frikyrkor i Sverige?”, undrar KD-ledaren Ebba Busch. Hon har precis gjort ett utspel där hon kritiserar fundamentalistisk islam men fick sedan själv kritik för sin bakgrund i Livets ord, något som hon markerade mot.

“Det är dags att tala klarspråk om avarterna inom islam.” KD-ledaren Ebba Busch gick i helgen ut på sociala medier med ett uttalande som skapade stor debatt, där hon menade att vi i Sverige har varit för fega för att lyfta denna fråga. Hon hänvisade till alla muslimer som flytt hit från förtryck i sina muslimska hemländer och som nu vittnar om att samma förföljelse börjar dyka upp även här.

– Där måste vi klara av att kroka arm med de svenska muslimer som inte vill se totalitär islam, säger Ebba Busch.

Hennes avslutning är dystopisk, att om inte vi börjar trycka tillbaka islamism så kommer Europa och Sverige att gå förlorat.

Jämför med Livets ord

Det väckte kraftfulla reaktioner. Den S-märkte statsvetaren Carl Melin valde på plattformen X att på ett personligt sätt attackera Ebba Busch genom att peka på hennes egna kristna hemvist.

”De flesta muslimer i Sverige är mindre religiöst extrema än Livets ord-are som Ebba Busch”, skriver han som kommentar till KD-ledarens utspel.

Vanligtvis brukar partiledare ligga lågt efter att ha gjort den här typen av uttalanden och de kan ta ett och annat personligt påhopp på sociala medier, men just den här kommentaren valde Ebba Busch att markera hårt mot, bland annat genom att distansera sig själv från Livets ord.

”Jag var femton år när jag lämnade den församling som mina föräldrar var medlemmar i. Nu får du ge dig. När ska du sluta tycka att det är legio att trycka helt osanna påstående på mig?” svarar Ebba Busch.

”Har jag inte rätt att välja en egen tro? Du använder min barndom som slagträ och respekterar inte det jag själv valt.”

Ebba Busch är numera medlem i Svenska kyrkan.

Sektstämplar Livets ord

Carl Melin gav dock inte upp efter detta utan fortsatte kritisera Ebba Busch, han menade att hon i sitt utspel skuldbelägger alla muslimer och han fortsatte att hamra på spiken att KD-ledaren själv är med i Livets ord vilket han själv valde att kalla en auktoritär sekt.

”Kritiserar man auktoritär islamism ska man kanske själv inte vara aktiv i en auktoritär kristen sekt. Själv är jag kritisk till båda”, skriver han.

”Likställer du sharia med frikyrkor i Sverige?”, svarar Ebba Busch argt.

”Jag har alltså inte varit medlem (i Livets ord) sedan jag var barn. Och det är väl dokumenterat. I och med att jag fått detta påstående pinsamt många gånger.”

Sedan lägger hon också rikligt med utrymme på att svara på anklagelser om att hon skulle skuldbelägga alla muslimer genom att markera mot avarterna inom islam, för att sedan återigen knyta an till sin barndom i Livets ord och påståendet att hon skulle tillhöra en kristen sekt. Snarare, resonerade hon, borde hennes bakgrund ha gett henne en bättre förståelse för vad religion är och hur det både kan bygga upp och bryta ner människor.

Europakonferensen 2024 på Livets ord i Uppsala.

Bråk om ett kommatecken

Ebba Buschs utspel väckte kritik från vänsterhåll med anklagelser om svepande formuleringar om islam. Men ett kommatecken på fel plats har också fått betydelse i den efterföljande debatten. För när Ebba Busch själv skrev sitt inlägg på X gick det att tolka hennes ord på två olika sätt. Den mening som hamnat i fokus lyder;

”Alltför många praktiserar islam i Sverige och Europa, likt man gör i totalitära stater.”

Flera personer påpekar att det där kommatecknet gjorde att KD-ledaren i själva verket beklagade sig över att många människor praktiserar islam i Sverige och plockar man bort bisatsen är det också vad som står.

En som valde att tolka Ebba Busch på det sättet var Annika Strandhäll (S), ordförande för S-kvinnor.

”Vad menar du med att alltför många praktiserar islam i Sverige”, ville hon veta.

”Du är vice statsminister och i vårt land har vi religionsfrihet. Det kan vara bra med tanke på din roll att du påminner dig om det.”

I det här fallet valde Ebba Busch själv att ligga lågt, men många andra gick i stället in och kritiserade Annika Strandhäll för att fultolka hennes uttalande, vilket alltså till stor del hängde på en onödig kommatering. Trots mothugg stod Annika Strandhäll på sig och menade sig ha tolkat Ebba Busch rätt. Slutligen tog hon sig också friheten att slänga in en pik mot Livets ord.

”Jag förvränger ingenting. Hon skriver och säger det hon gör. Och ska vi prata om extrema religiösa uttryck finns det många som har synpunkter på Livets ord som hon är uppväxt i.”

---

Fakta: Riksdagen öppnar

  • Under sommaren brukar det vanligtvis vara ganska lugnet i svensk inrikespolitik.
  • Men till hösten brukar det braka loss inför att riksmötet öppnas, vilket i år är den 10 september.
  • Riksdagens öppnande betyder också att allmänna motionstiden börjar samt att årets budgetpresentation närmar sig.

---

Fler artiklar för dig