En fyra år lång rättsprocess i Tyskland avslutades med att pastor Olaf Latzel kom med en skriftlig ursäkt för sina uttalanden om homosexualitet, samt en ekonomisk uppgörelse där han ska betala 5 000 euro till sin motpart. Allt började hemma i hans församling i Bremen.
Det var i oktober år 2019 som Olaf Latzel höll i undervisningen om sex och samlevnad för sin församling i hemstaden Bremen, där han på olika sätt uttalade nedsättande omdömen om homosexualitet. Han beklagade sig bland annat över homolobbyns inflytande i samhället och att frågan om genus fått för stor uppmärksamhet.
Allt spelades in och lades ut på Olaf Latzels egen Youtubekanal. Snart brakade det loss. Var det hatpropaganda och var uttalandena förenliga med tysk lag? Ett åtal mot pastorn, verksam i Evangeliska kyrkan i Tyskland (EKD), väcktes snart och följdes inom kort av en fällande dom, vilket Dagen tidigare skrivit om.
Flera liknande fall
Flera länder i Europa har haft sina rättsprocesser för att bena ut var gränserna går vad man får säga i religionens namn när det gäller homosexualitet. I Sverige har det handlat om pingstpastor Åke Green och i Finland har KD-politikern Päivi Räsänens uttalanden om vad Bibeln säger i frågan blivit en juridisk långkörare. I det här fallet handlar det alltså om Tyskland, där en fyraårig rättsprocess mot pastor Olaf Latzel nu slutligen har gått i mål. Under denna resa har han såväl fällts som friats om vartannat, då domstolsbeslut överklagats, men nu har man kommit till vägs ände.
Bad om ursäkt
Rättsfallet slutade med att Olaf Latzel läste upp en ursäkt i domstolen för sina uttalanden i hbtq-frågor och gick även med på att betala ut 5 000 euro till den organisation som var motpart i målet.
– Pastor Latzel sa redan från början i det här att hans seminarium om äktenskapet inte föll ut optimalt, kommenterade hans advokat Sacha Böttner efter domstolsprocessen, rapporterar CNE.
Själv ligger han lågt med att uttala sig. Olaf Latzel har redan tidigare på olika sätt bett om ursäkt, men menar samtidigt att han blivit missförstådd.
Yttrandefrihetsfall
Att det varken blev en fällande eller friande dom, utan en förlikning, är dock alla inte nöjda med. ADF International, en kristen organisation som engagerat sig i flera rättsfall av det här slaget, uttrycker sitt tydliga missnöje.
– Det finns ingen vinnare i det här fallet, och den största förloraren är yttrandefriheten, säger deras Europachef Felix Böllmann, till CNE.
– Men efter närmare fyra år i domstol så behövde det här få ett avslut.
Tyvärr, enligt Felix Böllmann, innebär det här att man rent juridiskt har stått och stampat vatten i fyra års tid och det är därför fortsatt oklart vad som gäller i Tyskland när det gäller liknande fall.
– Det här skulle kunna hända igen. För oss, en organisation som försvarar rätten att tala fritt, är det här en besvikelse.