Nyheter

TV4: Därför tog vi bort Filadelfias namn i Idol-klippen

Nu svarar kanalen på varför kyrkans namn retuscherades bort • ”Full förståelse för att man gör så”, säger föreståndaren Niklas Piensoho till Dagen.

Tävlingsprogrammet Idols auditioner har spelats in i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Men kyrkans skylt, vars text numera bara lyder ”Filadelfia”, har suddats bort av TV4.
– Så gör ju många som hyr en lokal om uthyraren inte har ett helt värdeneutralt namn, säger Filadelfiakyrkans avgående föreståndare Niklas Piensoho till Dagen.

”Här bakom oss ser ni Idolarenan, vårt nya hem”, säger programledaren Mauri Hermundsson i säsongspremiären av Idol och pekar på Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Årets Idolarena är nämligen just Filadelfiakyrkan, eller Filadelfia Convention Center – det varumärke som används i församlingens uthyrningsverksamhet. Det är alltså i kyrkans lokaler som hugade ungdomar med artistdrömmar ställer sig framför Idoljuryn för att visa vad de går för och därefter få juryns omedelbara dom.

På fasaden sitter kyrkans klassiska skylt, vars text numera bara lyder ”Filadelfia” sedan församlingen monterat ned efterledet -kyrkan. Men Idoltittare som kände igen byggnaden på Rörstrandsgatan i lördagens säsongspremiär kunde notera att skylten var bortretuscherad.

Filadelfiakyrkans namn är bortsuddat från fasade i TV4-programmet Idol.

Piensoho: ”Tror inte rummet är heligt”

Filadelfiakyrkans föreståndare Niklas Piensoho säger till Dagen att han inte visste om att skylten skulle redigeras bort.

– Däremot har vi full förståelse för att man gör så. Så gör ju många som hyr en lokal om uthyraren inte har ett helt värdeneutralt namn.

Piensoho, som nyligen valdes till biträdande kyrkoledare i samfundet Equmemeniakyrkan och snart lämnar föreståndartjänsten i Filadelfiakyrkan, säger också att han inte tycker att ”det är uppseendeväckande på något sätt att man vill ta bort en signal som leder åt ett annat håll”.

– Vi tillhör ju den kristna tradition som inte tror att rummet är heligt. Människor är heliga.

Kan pingstpastorn Niklas Piensoho bli ny samfundsledare för Equmeniakyrkan?

”Har betytt så mycket”

Idolavsnitten med auditionerna inför juryn spelades in i våras. När dessa avsnitt har sänts övergår programmet till direktsända veckofinaler från Filadelfiakyrkan.

– Vi har haft så många med kyrklig och frikyrklig bakgrund som har medverkat i Idol. Det är en sådan populär familjeunderhållning, som har betytt så mycket. Jag känner mig jätteglad för att de kan tänka sig att sända veckofinalerna från Filadelfia, säger Niklas Piensoho.

Dagen har sökt TV4, som inte har ställt upp på en telefonintervju. I en kommentar per mejl skriver Malin Knave, exekutiv producent för Idol:

”Vi kallar årets inspelningsplats för Idolarenan genomgående under våra program, då det är platsen för audition, slutaudition och höstens lördagsfinaler. Därav har vi av naturliga skäl inte med andra namn i bild under våra inspelningar.”

Filadelfiakyrkans namn är bortsuddat från fasade i TV4-programmet Idol.

---

Fakta: Idol i Filadelfiakyrkan

  • Programkonceptet är välkänt. Hugade ungdomar med artistdrömmar ställer sig framför Idoljuryn för att visa vad de går för. Domen fälls omedelbart; några går vidare, de flesta slås ut. I slutet av säsongen står en tävlingsdeltagare som den vinnande artisten.
  • I årets upplaga av Idol har juryns Sverigeturné slopats. I stället äger alla auditioner rum i Filadelfiakyrkan, eller Filadelfia Convention Center, i Stockholm.
  • När de förinspelade programmen har sänts övergår Idol till direktsända veckofinaler från Filadelfiakyrkan.
Filadelfiakyrkan i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig