Utrikes

Sex döda gisslan hittade i Gaza - stora protester

Sex personer som hållits gisslan av Hamas har hittats döda i Gaza. Dödsbuden väcker ilska mot Israels regering och premiärminister Benjamin Netanyahu. Stora protester väntas under söndagen. “Landet kommer att skaka”, säger Forum för gisslan och saknade familjer.

De döda hittades i en tunnel söder om Rafah, inte långt från platsen där en annan person ur gisslan räddades levande förra veckan.

"Tidigare i dag, i en tunnel under staden Rafah, hittade israeliska styrkor sex kroppar från gisslan som hölls av Hamas", säger USA:s president Joe Biden i ett uttalande. Även Israel bekräftar i ett separat uttalande via sin militär att det är gisslan som hittats.

Fem av de döda tillfångatogs vid Hamas terrorattack mot musikfestivalen Supernova den 7 oktober 2023, den sjätte fördes bort från en kibbutz. Militären uppger att de dödats kort innan de skulle räddas av israeliska styrkor.

Israels president Isaac Herzog ber å statens vägnar familjerna om ursäkt för att man misslyckats med att få hem dem i säkerhet, skriver Haaretz.

Blockerar gator

Demonstranter har blockerat gator runt om i Israel på söndagen. Premiärminister Benjamin Netanyahu beskylls nu på nytt för att göra för lite för gisslan.

I ett uttalande lovar Netanyahu att de skyldiga ska straffas, men han säger också att morden visar att Hamas inte vill förhandla.

“Den som mördar gisslan vill inte ha en uppgörelse”, säger han.

Men kritiker anklagar premiärministern för att dra ut på förhandlingarna. Forum för gisslan och saknades familjer kräver att han tar ansvar.

“Ta ansvar för dina misstag. Ta ansvar för sabotaget. Ta ansvar för att de övergetts. Ta ansvar för gisslan som mördades i fångenskap”, säger gruppen i ett uttalande.

”Netanyahu har övergivit de tillfångatagna”

En organisation som företräder familjemedlemmar till dem som tagits gisslan av Hamas sade i ett uttalande på lördagen att det nu är ett faktum att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har övergivit de tillfångatagna:

“Från och med i morgon (söndag) kommer landet att skaka, vi uppmanar allmänheten att förbereda sig”, heter det i uttalandet från Forum för gisslan och saknade familjer.

Fler artiklar för dig