Nyheter

Ytterligare lokal V-topp spred antisemitism – vägrar lämna sin post

Landskronapolitikern Ali Hadrous har stängts av från sin lärartjänst – hotas med uteslutning ur Vänsterpartiet

”Därför hatade Hitler judarna” är ett av de många antisemitiska budskap som en förtroendevald vänsterpartist i Landskrona kommun har spridit i sociala medier. Efter Sydsvenskans avslöjande har V inlett ett uteslutningsärende mot honom.

En månad efter Sydsvenskans avslöjande om att Vänsterpartiet Malmös vice ordförande, Orwa Kadoura, hade spridit bilder med klassiskt antisemitiskt tema och deltagit i demonstrationer som hyllat terrorstämplade rörelser, tog Vänsterpartiets ledning bladet från munnen: Kadoura hade spridit ”antisemitiska troper”, uppgav partisekreteraren Aron Etzler i ett skriftligt uttalande till Dagens ETC.

Etzler konstaterade att ”antisemitism inte har någon plats i Vänsterpartiet” och att den som är en del av ett ”antirasistiskt parti behöver lyssna noga när det kommer kritik”. Partisekreteraren ska ha ”klargjort det mycket tydligt” när han samtalat med Kadoura.

Nu rapporterar Sydsvenskan att en annan lokal V-topp i Skåne öppet spridit judehat och hyllat terrorister. Det gäller Ali Hadrous, en av Vänsterpartiets två ledamöter i kommunfullmäktige i Landskrona. Tidningen skriver att Hadrous är ”mycket aktiv med att sprida judehat, konspirationsteorier och hyllningar till terrorister” i sociala medier.

”All form av antisemitism är med här”

Budskapen är många och handlar bland annat om att olika länder, inte minst USA, i själva verket skulle styras av ”judarna” eller ”den judisk-sionistiska lobbyn”. I ett inlägg har den lokala V-toppen spridit en video med rubriken ”Därför hatade Hitler judarna”.

Ett sms som Ali Hadrous har skickat till Sydsvenskan illustrerar det slags uppfattningar som han hyser; tidningens reportrar ”tjänar den globala sionismen” och ”den internationella sionismen är den som sponsrar detta arbete”, skriver han.

– All form av antisemitism är med här – från gammalt till nytt. Från att man ser judar som ondskan personifierad till hela den här konspirationsteorin om att judar styr och ställer i världen och profiterar på krig, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, till Sydsvenskan.

Anders Persson, Linnéuniversitetet.

Vägrar lämna sin post

Ordföranden för Vänsterpartiet Skåne, Jesper Sahlén, säger till tidningen att ”det är ju väldigt tydligt” att Ali Hadrous inlägg rymmer antisemitism.

– Och det går emot allt vad Vänsterpartiet står för. Vi är ett antirasistiskt parti som står för allas lika värde. Vi har klargjort det för honom.

Efter Sydsvenskans avslöjande uppgav Ali Hadrous först att han skulle lämna alla sina politiska förtroendeuppdrag – utan att för den skull lämna partiet. Men ett dygn senare hade han ångrat sig; Hadrous säger till Flamman att han ska sitta kvar i kommunfullmäktige i Landskrona.

Nu har Vänsterpartiet inlett ett uteslutningsärende mot honom.

”Han har spridit antisemitism, inte tagit till sig av kritiken om detta och sedan backat från löfte om att lämna sina uppdrag. Vi är ett antirasistiskt parti, det är helt grundläggande”, skriver partisekreteraren Aron Etzler i en kommentar till Sydsvenskan.

Hadrous har också stängts av från sin lärartjänst i Landskrona kommun, rapporterar Sydsvenskan.

Malmöpolitiker behåller uppdrag

Orwa Kadoura – den lokala V-toppen i Malmö som deltagit i demonstrationer som hyllat terrorstämplade rörelser och spridit det som Aron Etzler beskriver som ”antisemitiska troper” – får emellertid behålla sina uppdrag.

”När det gäller Orwa Kadoura är utgångsläget annorlunda eftersom han främst delat innehåll utan att förstå den antisemitiska innebörden och i efterhand har han tagit till sig av kritiken, varit ångerfull och raderat de delningar det gäller. Därför fortsätter arbetet med att reparera förtroendet för honom”, skriver Etzler till Sydsvenskan.

Dagen har sökt Aron Etzler, men han har inte återkommit.

Fler artiklar för dig