Säg nej till svensk vapenexport, sätt stopp för provokativa koranbränningar, återinför permanenta uppehållstillstånd och gå ut på torget för Palestinas sak. Tro och solidaritet samlas i helgen till kongress med en helt annan agenda än den som Socialdemokraterna nyligen presenterade då de vill reformera Sverige.
Socialdemokraterna beskrivs ofta som en bred kyrka. Till viss del är det sidoförbundet Tro och solidaritets förtjänst, då de ofta driver frågor som sticker ut en aning jämfört med partiets huvudlinje.
Men hur stor får skillnaden mellan sidoförbundet och moderpartiet egentligen bli? Just nu går det att göra en jämförelse eftersom en rad förslag lagts fram på bordet. Å ena sidan har Socialdemokraterna precis presenterat 200 reformförslag under vinjetten ”Ny riktning för Sverige 2030″, å andra sidan slipar Tro och solidaritet på sina egna förslag inför helgens årskongress. I flera fall krockar förslagen rejält.
Problem eller positiv kraft
Till att börja med kan man konstatera att Socialdemokraterna i sina 200 reformförslag samlar allt som berör religion under vinjetten ”Åtgärder mot hedersförtryck”. Här föreslås ökad kontroll av utländsk finansiering för trossamfund och införande av demokrativillkor, man vill också se ett förbud av konfessionella förskolor och skolor samt kriminalisering av omvändelseförsök av homosexuella.
Tro och solidaritet däremot samlar sina religionsförslag under vinjetten ”Tro är en positiv kraft i samhället”, med krav på att stärka religiösa minoriteters rättigheter och en ökad flexibilitet för ledighet på religiösa högtider. De vill också bekämpa hatbrott samt att det ska bli lättare att fällas för hets mot folkgrupp om man eldar heliga skrifter, troligtvis är det koranbränningar man önskar stoppa på detta sätt.
Skillnaden i såväl anslag som i konkreta förslag är alltså stor när det gäller Socialdemokraternas huvudlinje jämfört med Tro och solidaritet.
Migration sticker ut
Lika oense verkar man vara i frågor som rör integration och migration. Socialdemokraterna fokuserar i sitt reformprogram nästan enbart på integration med ambition att få bort utsatta områden. Partiet vill skrota EBO-lagen och tvinga asylsökande att bo i statliga mottagningscenter så länge deras ansökan behandlas. Någon önskan att få fler att söka asyl i Sverige går inte att hitta i de 200 reformförslagen.
Tro och solidaritet däremot vill kämpa för en solidarisk migrationspolitik där kapaciteten att ta emot fler flyktingar ska öka. De föreslår också att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar, att det införs lagliga vägar in i EU för asylsökande samt att Sverige ska återinföra permanenta uppehållstillstånd.
Tro och solidaritet samlas också för att besluta om en generös biståndspolitik, något som inte alls berörs i det reformförslag som Socialdemokraterna presenterade.
Det finns ännu fler områden där man drar åt olika håll, exempelvis när det gäller försvaret. Socialdemokraternas arbetsgrupp driver på för allmän värnplikt och fler svenska soldater, Tro och solidaritet däremot är villiga att gå emot tidsandan med förslag på nedrustning och att förbjuda svensk vapenexport.
Så vilka förslag väger tyngst?
Vidgar debatten
Tobias Baudin är Socialdemokraternas partisekreterare och han säger till Dagen att Tro och solidaritet, liksom övriga sidoorganisationer i partiet, har en viktig roll när det gäller att bidra till viktiga perspektiv i den interna debatten.
Just nu kan man jämföra förslagen mellan S arbetsgrupper och Tro och solidaritets politiska prioriteringar. Vilka av förslagen ska man ta på allvar?
– Sidoorganisationernas kongresser hanterar förslag som kommer från deras respektive medlemmar. Förslagen från arbetsgrupperna är inte Socialdemokratisk politik än.
Flera av de frågor Tro och solidaritet driver går emot partiets officiella linje, varför får de ändå driva dem i socialdemokratins namn?
– Dessa frågor drivs i Tro och Solidaritets namn, inte partiets. Samtliga sidoorganisationer är fria att driva och motionera för sina frågor på deras kongresser. Vad som är Socialdemokraternas politik bestäms på vår partikongress.
Tobias Baudin får också frågan varför man samlat alla förslag om religion i sitt nya reformprogram under en vinjett som handlar om åtgärder mot hedersproblematik.
– I underlaget finns ett reformförslag med åtgärder mot hedersförtryck som är ett allvarligt samhällsproblem. Fokus där är hur man möter hedersförtryck inte specifikt på religion. Det handlar inte om hur vi ser på religion i stort, säger han.
Dagen har försökt nå Tro och solidaritets förbundsordförande Sara Kukka-Salam inför den stundande kongressen.
---
Fakta: Tro och solidaritet
- Till helgen samlas Socialdemokraternas sidoförbund Tro och solidaritet för kongress.
- Två tunga program ska klubbas igenom, dels den politiska inriktningen för de kommande två åren, dels ett 30-punktsprogram för fred i Mellanöstern, med kraftfull kritik mot Israel.
- Förhandlingarna kommer att avbrytas för att gå ut på Kista torg för en Palestinamanifestation.
---