Nyheter

Boverket: Billig och enkel laddbox på kyrkans parkering räcker för att uppfylla lagen

Frågor från församlingar om nya kravet på laddningspunkter

Pingst nationellt har gått ut med information till sina församlingar angående det nya rättsliga kravet på minst en punkt för elbilsladdning vid kyrkornas parkering. Miniminivån är att sätta upp en enkel laddningsbox – och den behöver varken vara tillgänglig för allmänheten eller alla gudstjänstbesökare, förtydligar nu statliga Boverket.

Som Dagen tidigare har berättat införs krav på att en laddningspunkt för elbil måste finnas vid kyrkor som har över 20 parkeringsplatser, från årsskiftet 2025. Efter att nyheten blivit känd har bland annat flera frågor kommit till Pingst nationellt kring vad som egentligen gäller och vad samfundskontoret rekommenderar.

Magnus Wahlström, till vardags ansvarig för arkiv och forskning hos Pingst, har tittat närmare på frågan och varit med och formulerat information till församlingarna som nu har gått ut.

För kyrkans personal

– Jag uppfattar att det räcker med en laddningspunkt för kyrkans personal, som sätts upp på väggen om man har en parkering som går fram mot fasaden. Har man en elektriker i församlingen handlar det om 4 000–5 000 kronor för inköpet av en enkel laddbox, säger Magnus Wahlström.

Magnus Wahlström i talarstolen.

Det krävs alltså inga avancerade och dyrare laddstolpar, även om sådana förstås är tillåtna för den som vill.

Boverket bekräftar

Statliga myndigheten Boverket bekräftar för Dagen att det billigaste som den nya förordningstexten kräver är en så kallad laddningsbox, som många med elbil kanske har hemma i garaget. I den kan den som ska ladda sedan sätta i laddningssladden med en så kallad typ 2-kontakt för att få ny energi till bilen.

– Grundkravet är att man ska kunna ladda på sin arbetsplats. Om man har ett församlingshem med 30 parkeringsplatser så är det inget som säger att laddningspunkten behöver vara tillgänglig för allmänheten, utan det räcker att kyrkovaktmästaren har möjlighet att ladda sin bil där, säger Anders Johansson, brandingenjör vid Boverket.

– Men ett vanligt jordat strömuttag uppfyller inte de krav som ställs, förtydligar Anders Johansson, och hänvisar också till riktlinjer på Boverkets webbsida.

Rekommenderar låg effekt

Boverkets representant uppskattar en kostnad på kanske 10 000–15 000 kronor att sätta upp laddningsboxen på en vägg vid personalparkeringen. Ska det grävas fram elektricitet fram till en parkeringsplats längre bort kan det naturligtvis bli betydligt dyrare.

Magnus Wahlström på Pingst FFS tror att flera församlingar själva kan snickra en liten stolpe att sätta upp laddboxen på, om en sådan behövs för att få upp den i rätt höjd. Några krav på debiteringssystem eller energieffekt finns inte heller.

– Mitt grundtips är att det kan vara bra för kyrkorna att ha en ganska låg effekt på elektriciteten. Allt för att inte bli överraskad av hög elförbrukning eller att någon missbrukar så att det blir jättedyrt, säger Magnus Wahlström.

Fler artiklar för dig