Nyheter

Kyrkan anmäler sig själv efter avslöjandet om anställd barnsexbrottsling

Kyrkoherde: Vi har gjort mycket fel, hur stora de felen är och vilka konsekvenser det får lämnar vi till en extern utredning

Trots flera domar gällande sexualbrott mot barn fick en man i 20-årsåldern fortsätta som ungdomsledare i ett pastorat i Svenska kyrkan i Strängnäs stift. Nu har en polisanmälan gjorts och pastoratet har även lämnat in en anmälan till domkapitlet.

Mannen, som tidigare i veckan fick lämna uppdraget som ungdomsledare, dömdes så sent som i april i år till fängelse i fyra månader. Dessförinnan hade han även dömts till ungdomsvård samt skyddstillsyn för en rad olika sexualbrott mot barn. Men när mannen blev villkorligt frigiven i slutet av juli välkomnades han tillbaka som ungdomsledare av kyrkan.

Efter att Eskilstuna-Kurirens avslöjande om hanteringen – och efter att ha satt sig in i ärendet – är pastoratets kyrkoherde ångerfull.

”Vi har gjort mycket fel, hur stora de felen är och vilka konsekvenser det får är lämnar vi till en extern utredning. Idag, 29 augusti 2024, anmäler vi oss själva till domkapitlet i Strängnäs stift för en grundlig undersökning”, skriver han i ett uttalande på pastoratets webbplats.

Skickade olämplig bild till ung tjej

Utan att gå in på några detaljer nämner kyrkoherden en specifik händelse som enligt uppgift ska ha inträffat i våras. Då skickade ungdomsledaren, som vid tidpunkten inte hade börjat avtjäna sitt fängelsestraff, minst en olämplig bild till en flicka i de yngre tonåren som han fått kontakt med via kyrkans aktiviteter. Detta ledde till ett möte i kyrkans regi där ungdomsledaren fick be om ursäkt.

I efterhand konstaterar kyrkoherden att incidenten inte borde ha hanterats internt av kyrkan och därför har nu kyrkan polisanmält den tidigare ungdomsledaren.

Biskopen är informerad

Kyrkoherden skriver på pastoratets webbplats att kyrkan har påbörjat en egen utredning.

”I den utredningen ingår samtal med berörd personal om hur och varför detta kan hända.”

Utöver anmälan till polisen samt domkapitlet tillägger han att biskop Johan Dalman är informerad och att samtal är initierade.

---

Fakta: Strängnäs stift

  • I Strängnäs stift finns 39 församlingar och 10 pastorat (vilka i sin tur består av sammanlagt 33 församlingar), 8 kontrakt och cirka 385 730 kyrkotillhöriga.
  • Stiftet sträcker sig från Laxå i väst till Nynäshamn i öst.

---

Fler artiklar för dig