Nyheter

Biståndstidningen Omvärlden går i graven: ”Ledsamt”

”Ett fattigdomsbevis för Sverige”, säger tidningens siste chefredaktör Erik Larsson till Dagen

Stegvis har biståndstidningen Omvärlden närmat sig sin belägenhet som nedlagd tidning. Nu står det klart att tidningen helt upphör den sista september.

Omvärlden har under de senaste åren fört en tynande tillvaro, men går nu alltså i graven. Den sista september släcks tidningens sajt ned, uppger biståndsmyndigheten Sida i ett uttalande. Tidningen har ägts av Sida men producerats av en utomstående redaktion.

Den stegvisa färden mot nedläggning inleddes när tidningen under hösten 2023 fick beskedet att den skulle mista 30 procent, eller 1,3 miljoner kronor, av de Sidamedel som dittills hade finansierat verksamheten.

– Det betyder färre artiklar, färre granskningar och färre poddar, sa den dåvarande chefredaktören Erik Larsson till tidningen Journalisten.

Fruktade för pr-material

I oktober förra året stod det så klart att anslaget till tidningen helt skulle upphöra. Då fruktade Erik Larsson att tidningen skulle bli nedlagd – för att i stället ersättas av pr-material från Sida.

– Det är en ganska skrämmande utveckling om man är för oberoende journalistiska produkter, sa han då till Journalisten.

Och sedan årsskiftet har Omvärlden inte producerat något nytt material. Sajten har hållits öppen, men den som besöker tidningens webbsida har hittills mötts av beskedet att tidningen ”pausas under en övergångsperiod i samband med att den nuvarande redaktionens avtal med Sida löper ut, och i väntan på ny styrning till Sida”.

Erik Larsson, tidigare chefredaktör för Omvärlden, numera ordförande för Reportrar utan gränser.

Det är ett fattigdomsbevis för Sverige att en tidning som har haft i uppdrag att titta på vad som händer utanför våra gränser (...) nu läggs ned.

—  Erik Larsson, chefredaktör Omvärlden


”Faktiskt ledsamt”

Men nu står det alltså klart att det inte är någon paus som tidningen befinner sig i.

”Sida [har inte] någon ny styrning med tillhörande anslagspost liknande det tidigare uppdraget. Därför kommer webbplatsen att stängas ner”, uppger Sida i sitt uttalande.

Erik Larsson, som numera är ordförande för Reportrar utan gränser, uttrycker stor besvikelse över beskedet.

– Jag kan inte säga att det var oväntat, men det är faktiskt ledsamt, säger han till Dagen.

Han säger sig ha ”närt ett hemligt hopp” om att Omvärlden skulle börja ges ut igen.

– Men när sajten nu släcks ned är det ju definitivt slut. Vi lever i en värld där de globala trådarna blir allt viktigare. Det är ett fattigdomsbevis för Sverige att en tidning som har haft i uppdrag att titta på vad som händer utanför våra gränser, att vrida och vända på och ibland granska det som händer i globaliseringen, nu läggs ned, säger han.

Fram till och med den 30 september kommer Omvärldens historiska publiceringar att vara tillgängliga på sajten för den som vill läsa eller spara dem. En arkiverad kopia av webbplatsen kommer att skickas till nationalbiblioteket Kungliga biblioteket, uppger Sida.

---

Fakta: Omvärlden

  • Utrikesmagasinet Omvärlden har ägts av Sida, men producerats av en utomstående redaktion. Senast har den producerats av produktionsbolaget Intellecta.
  • Tidningen började ges ut 1970 under namnet Sida/Rapport. 1995 bytte ändrades namnet till Omvärlden.
  • Fram till 2014 fanns tidningen som papperstidning. Sedan dess har den bara funnits som nättidning.
  • Nu står det klart att tidningen går i graven.

---

Fler artiklar för dig