Nyheter

Mer fläsk i kommunens skolmat – muslimska elever kritiska

Beröm och kritik när Uddevalla ska servera mer husmanskost i skolmaten

Politikerna i Uddevalla har beslutat att kommunens skolor ska servera mer husmanskost. Detta innebär bland annat mer fläskkött vilket har fått muslimer i kommunen att reagera.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Martin Pettersson (SD), har beslutet fattats som en konsekvens av att elever tidigare har klagat de dagar då det bara har serverats vegetarisk mat.

– Det här är en politisk ambition att öka nöjdheten med skolmåltiderna, säger han till Göteborgs-Posten.

Att de kommunala skolorna i Uddevalla ska servera just husmanskost motiverar Martin Pettersson med att det är ”god och enkel mat som passar för storkök och skolor”.

– Och krasst så finns det en samhällelig uppfattning om att det är bra mat.

Ökad kostnad för kommunen

Den nya policyn innebär att antalet dagar under läsåret då samtliga elever i de kommunala skolorna serveras vegetarisk mat blir färre. De som inte äter vissa sorters kött, av till exempel religiösa skäl, kommer däremot få välja ett vegetariskt alternativ som serveras varje dag.

Husmanskosten – och den ökade köttkonsumtionen – innebär samtidigt en större kostnad för Uddevalla kommun. Enligt Göteborgs-Posten har kommunen därför skjutit till fem miljoner kronor till budgeten.

Beröm och kritik

När det gäller reaktioner på policybeslutet, som togs i somras, om mer husmanskost konstaterar Martin Pettersson att ”de allra flesta” har varit positiva.

Men alla är inte glada:

– Det känns som de som är icke-religiösa eller kristna prioriteras mer. Och att vi muslimer blir bortglömda, och det leder också till utanförskap, säger en muslimsk elev på gymnasieskolan Agneberg i Uddevalla, till P4 Väst.

– Det är en ren diskriminering av den muslimska gruppen, säger fullmäktigeledamoten Anna-Lena Heydar (S) till P4 Väst.

---

Fakta: Uddevalla kommun

  • Efter valet 2022 styrs Uddevalla kommun av en majoritet som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Uddevallapartiet. Partierna har tillsammans 33 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

---

Fler artiklar för dig