Nyheter

Församling i Helsingfors splittras – olika syn på karismatik

En större grupp har lämnat den svenskspråkiga lutherska församlingen Petrus

En grupp på 45–50 personer har lämnat den svenskspråkiga lutherska församlingen Petrus i Helsingfors. Olika syn på karismatik, Bibeln och vad en församling är ligger bland annat bakom splittringen.

Församlingen Petrus i finska huvudstaden är en del av Evangeliska lutherska kyrkan i Finland. Gruppen har lämnat nu i augusti. Den har under 15 års tid haft gudstjänster och en lärjungaskola under rubriken Puls som en del av församlingens verksamhet.

Det är efter att en ny kyrkoherde i våras anställdes som konflikten har eskalerat, och där gruppen har uppfattat att den nya kyrkoherden och församlingsrådets majoritet vill förändra församlingens inriktning på ett sätt som gruppen inte är med på.

Skilda synsätt kring Bibeln och Anden

Gruppen uppger att det handlar om skilda synsätt kring vad Bibeln är, församling, missionsbefallningen, olika syn på andra religioner och nyandlighet samt olika syn på karismatik och den helige Ande.

Gruppen har efter brytningen samlats i lokaler som tillhör en väckelserörelse och missionsorganisation inom Evangeliska lutherska kyrkan i Finland. Men det handlar inte om något organisatoriskt samarbete, säger Christoffer Peret, ordförande i den nya ledningsgrupp som har bildats av de som lämnat församlingen till Kyrkpressen i Finland.

Lika många röster

När den nya kyrkoherden Pia Kummel-Myrskog valdes i april ville ledarna för Puls-gruppen i stället ha en annan kandidat, och efter att de båda sökande fått lika många röster i församlingsrådet fick domkapitlet fälla avgörandet, uppger Kyrkpressen.

Fler artiklar för dig