Nyheter

Drömmen om kristen förskola i Älmhult lever kvar

Frikyrkoprofil och präst söker efter en rektor och en skollokal

De har en plan, och en lokal som de är intresserade av att hyra. Nu återstår att finna en rektor innan kyrkoherde Karl-Henrik Wallerstein och Kanal 10-profilen Börje Claesson kan förverkliga drömmen om en kristen förskola i Älmhult.

Dagen skrev för mer än två år sedan om att Börje Claesson och Karl-Henrik Wallerstein, kyrkoherde i Göteryds pastorat, strax väster om Älmhult, planerade för att skapa en kristen förskola i Älmhult.

Ett aktiebolag för ändamålet är bildat, Victoryskolan AB, men är tills vidare vilande, förklarar dess vd Karl-Henrik Wallerstein för Dagen.

– Vi hade en rektor på gång, men personen kunde inte fortsätta i processen, så nu måste vi fortsätta att söka, säger han.

Såsom Smålänningen nyligen rapporterade, har de två initiativtagarna ögonen på en fastighet som hyrs av den numera nedlagda friskolan Thorén framtid, som man hoppas kunna förvärva eller hyra.

– Vi är väldigt intresserade av den här lokalen, men om man inte har en rektor så kan man ändå inte gå vidare, säger Karl-Henrik Wallerstein.

– Men vi har inte gett upp visionen och tycker att den bara är mer och mer angelägen, eftersom det inte finns någon kristen friskola i Älmhult. Det ska vara en förskola på kristen grund, som följer alla gällande lagar. Vi är inte ett dugg intresserade av att tjäna egna pengar på detta, utan all vinst ska återinvesteras i verksamheten.

Victoryskolan AB ansökte om tillstånd att starta en fristående förskola på kristen grund i Älmhults kommun i januari 2022. Av ansökan framgår att förskolan önskar ha frivilliga konfessionella inslag i samband med lunchen och andra samlingar, såsom sångstunder, och olika högtider.

Ännu återstår för bolaget att inkomma med de kompletteringar som utbildningsförvaltningen efterlyste, och som bland annat handlade om en rektor, intyg som styrker kunskaper om skolförfattningar, arbetsrättsliga och arbetsmiljöfrågor, liksom en budget för verksamheten och uppgifter om påtänkt lokal.


Fler artiklar för dig