Nyheter

Kungens egna ord om brudöverlämning

Kungahuset vill inte ge sig in i den pågående debatten – men hänvisar till tidigare uttalanden

I den debatt om brudöverlämning som blossat upp hänvisas ofta till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Kung Carl XVI Gustaf förde då fram sin dotter i kyrkan till den blivande maken. Han förklarade sedan i bröllopstalet vad han lade in i denna tradition, vilket hovet hänvisar till i dag då frågan debatteras.

Anledningen till att fenomenet brudöverlämning diskuteras just nu är att Socialdemokraterna lagt en motion till årets kyrkomöte. De skriver att de vill få bort bruket av detta fenomen i Svenska kyrkan, eftersom det går emot kyrkans syn på jämställdhet samt är något som importerats från utlandet.

Det främsta exemplet där denna tradition tillämpats i Sverige var när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig år 2010. Kung Carl XVI Gustaf gick då in med sin dotter i kyrkan och överlämnade henne till den väntande brudgummen framför altaret. Det här, anser många, ledde till att flera svenska par valde att senare göra samma sak.

Redan 2010 var brudöverlämning en tvistefråga i Svenska kyrkan. Trots den dåvarande ärkebiskopens avrådan valde kronprinsessan Victoria att fullfölja sin önskan om att bli överlämnad av sin far, Carl XVI Gustaf, vid vigseln med Daniel Westling.

Hänvisar till bröllopstal

Dagen har vänt sig till kungahuset med en förfrågan om en kommentar med tanke på den debatt som nu blossat upp, där kronprinsessans bröllop har hamnat i fokus.

”Vi avböjer att uttala oss”, är svaret som hovets informationsavdelning ger.

I stället hänvisar man till det tal som kungen höll på bröllopet för 14 år sedan, där han sa varför han valde att gå in i kyrkan tillsammans med sin dotter.

Betonar frivillighet

I talet berättade kung Carl XVI Gustaf hur stolt han var över Victoria och hur hon vuxit in i rollen som kronprinsessa. Efter ett tag blev tonen mer personlig.

– Vår relation är emellertid djupare än den mellan regent och tronföljare. Jag är Din far. Du är min älskade dotter, sa Carl XVI Gustaf enligt en utskrift på hovets hemsida.

Sedan berättade han om sin högsta önskan, vilket var att få se sin dotter glad och lycklig. Han beskrev också att det därför varit självklart att hon ”fritt och utan påtryckningar” hade fått välja sin egen livskamrat.

– Jag har i dag velat markera detta genom att beledsaga Dig fram till Din blivande make och därmed bekräfta det beslut om medgivande till äktenskap, som grundlagen ålägger mig att fatta, avrundande kungen den delen av talet där han vände sig till Victoria.

Blev avrådd

Kungen använde alltså inte själv ordet brudöverlämning i sitt tal, men förklarade ändå varför det var viktigt för honom att få tillämpa den här traditionen, något som också Victoria själv ska ha önskat. Enligt kungahuset sågs alltså detta som ett sätt att bekräfta att kronprinsessan själv varit fri att välja sin partner, något som historiskt inte har varit en självklarhet för kungligheter.

Efter bröllopet drog debatten i gång, var det här lämpligt eller inte? Den dåvarande ärkebiskopen Anders Wejryd hade exempelvis avrått kungahuset att tillämpa denna tradition och Visbys biskop Lennart Koskinen gick ut och kritiserade brudöverlämning i hårda ordalag. Debattens vågor ebbade så småningom ut, men inför årets kyrkomöte har den alltså börjat blåsa upp igen.

---

Fakta: Brudöverlämning

  • Inför årets kyrkomöte har frågan om brudöverlämning hamnat i fokus, efter en S-motion med krav på att få bort sedvänjan från Svenska kyrkan.
  • Kyrkomötet inleds 1 oktober. Men det är främst i den andra sessionen, som startar i november, som offentlig debatt och beslut ska tas.

---

Fler artiklar för dig