Nyheter

Nu börjar jakten på Filadelfia Stockholms nya föreståndare

“Listan är blank” – en trestegsprocess inledd • “Det viktigaste är att det blir rätt person, inte att processen går fort.”

Efter 18 år som pastor och föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm går Niklas Piensoho vidare för en tjänst som biträdande samfundsledare för Equmeniakyrkan. Thomas Schölin, ordförande i Filadelfia, berättar nu om den trestegsprocess som inletts för att hitta hans efterträdare.

Equmeniakyrkan har sagt sitt. Niklas Piensoho fick ja på kyrkokonferensen och blir ny biträdande kyrkoledare för samfundet. Det innebär även att Filadelfiakyrkan i Stockholm, en av pingströrelsens mest tongivande församlingar, har påbörjat sin rekryteringsprocess för att hitta en ny pastor och föreståndare.

Thomas Schölin är ordförande i Filadelfiakyrkan och en nyckelspelare i den process som nu drar i gång.

– Det har varit spännande att följa Equmeniakyrkans process, nu tar vår vid, säger Thomas Schölin, till Dagen.

Rekryteringsgrupp tillsatt

Han berättar att de under tisdagskvällen hade ett möte med den samlade församlingsledningen, omkring 40 personer var samlade, vilket var det första steget för att hitta en ny föreståndare. Det man beslutade om var att tillsätta en rekryteringsgrupp som kommer att leda arbetet, en mindre grupp på cirka sex personer.

– Vi har också tagit fram en övergripande processplan.

Thomas Schölin, ordförande för Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Inventerar behov

Thomas Schölin berättar att rekryteringen kommer att ske i tre olika faser.

– Fas ett handlar om att inventera behov och sammanställa en kravprofil, så att vi vet vilken typ av person det är som vi söker.

Bland annat kommer man att hämta in underlag från församlingens olika fokus- och referensgrupper, församlingen har också flera utposter runtom i Storstockholm som kommer att involveras.

– Det här arbetet har börjat nu, säger Thomas Schölin.

Den första fasen kommer att pågå under augusti och oktober.

Finns det några önskade egenskaper som du redan kan berätta om?

– Nej, den listan är blank. Det är nu det här arbetet påbörjas.

Då kommer namnen

Sedan är det tänkt att processen ska gå vidare där även potentiella namn kommer att föreslås.

– Den andra fasen börjar när vi har ett beslut på en kravprofil, då vi ska se över vilka kandidater som skulle kunna matcha den här profilen.

Förslag på tänkbara namn får sedan värderas av rekryteringsgruppen. Den andra fasen, menar Thomas Schölin, kan pågå under några månaders tid och han gissar att man är färdig först i januari nästa år.

Slutligen, fas tre, handlar om att värdera de aktuella kandidater som tagits fram, för att sedan vaska fram rätt person.

– Det här är egentligen inte någon unik process, så här gör man även när man rekryterar folk inom näringslivet, men skillnaden här är att vi också förlitar oss på Gud i processen.

OBS! Bild fotad innan renoveringen.
Filadelfiakyrkan i Stockholm ska byggas om.

Så när har Filadelfiakyrkan en ny föreståndare på plats?

– Det viktigaste är att det blir rätt person, inte att processen går fort. Men jag skulle beskriva det som att det går fort om det finns någon på plats nästa sommar. Men det kan ta längre tid än så, säger Thomas Schölin.

Ni kan alltså vara utan föreståndare under nästan ett års tid?

– Ja, det kan bli så långt.

Tills vidare kommer Clas Newman, biträdande föreståndare, att ta ett större ansvar, det finns även andra medarbetare som kommer att kliva fram under denna övergångsperiod.

Piensoho arbetar till 15 oktober

Rent formellt är Niklas Piensohos sista arbetsdag den 15 oktober.

– Men vi lånar ut honom till Equmeniakyrkan redan innan dess och de lånar ut honom till oss för eventuella uppdrag efter att han börjar där, förklarar Thomas Schölin upplägget.

Det unisona är att det här är rätt, att det är tråkigt för oss men att det här kommer att bli bra.

—  Thomas Schölin, ordförande Filadeldia Stockholm

Hur går tankarna efter att Niklas Piensoho ska sluta?

– Det är alltid roligt när våra anställda blir potentiella kandidater för andra uppdrag i kristenheten. Vi är stolta oavsett om det är vår föreståndare eller någon av våra ungdomsarbetare. Så jag blir stolt.

– Sedan är det samtidigt en sorg, för Niklas är otroligt uppskattad. Men allt har sin tid. Jag har pratat med väldigt många människor om det här, det unisona är att det här är rätt, att det är tråkigt för oss men att det här kommer att bli bra.

Thomas Schölin beskriver det som en blandning av sorg och tillförsikt och jämför det hela med den dubbelbottnade känslan av när ens egna barn flyttar hemifrån.

Finns det något du vill skicka med Niklas in i sin nya tjänst?

– För det första, ett stort grattis till Equmeniakyrkan som fått en fantastisk förkunnare och ledare. Sedan vill jag tacka honom för alla dessa år hos oss. Vi får skicka iväg honom med tacksamhet.

Niklas Piensoho håller i ett bibelstudium i Filadelfiakyrkan, Stockholm, där han adresserar frågan om homosexuellas plats i församlingen.
Fler artiklar för dig