Nyheter

Kyrkan i Torsby håller öppet efter Svennis död

Flera sörjande söker sig till Fryksände kyrka efter Sven-Göran Erikssons död

Fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson död blev en världsnyhet. Hemma i Torsby har kyrkan öppnats för sörjande.
– Det är en stor förlust, han har rört sig här som en vanlig Torsbykille, säger kyrkoherden Johan Bonander.

Fotbollssverige är i sorg. En av de stora profilerna, tränaren Sven-Göran Eriksson, ofta enbart kallad Svennis, har gått bort, 76 år gammal. Hans död blev en världsnyhet, eftersom han som tränare rönt stora internationella framgångar, bland annat tränade han den engelska fotbollslandslaget i början på 2000-talet.

Kyrkan öppen

Nu har Fryksände kyrka i Svennis hembygd Torsby öppnat sina portar dit man kan komma som sörjande.

– Det är Svennis hemkyrka och vi har gjort det här i samråd med kommunen och sorgehuset, säger kyrkoherde Johan Bonander till Dagen.

Han berättar att det fanns ett behov av en kondoleansbok där folk med egna ord får skriva en hälsning. Man kom överens om att den lämpligaste platsen var att ha denna bok i kyrkan.

– Den kommer sedan att lämnas över till sorgehuset.

Kommer det in folk till kyrkan?

– Ja, det är en strid ström med människor som kommer in och skriver i boken. Vi gjort i ordning linneduk, en bild på Svennis, en vas med rosor och så själva kondoleansboken.

Vad tänkte du själv när du hörde om dödsbeskedet?

– Det är sorgligt, jag har varit kyrkoherde här sedan 2006 och har barn som har varit med i Svennis cup. Vi har flera gånger haft samtal med honom här i kyrkan, om ledarskap, men även om trosfrågor. Han var väldigt öppen och vidsynt, en vänlig själ med ett modernt perspektiv på ledarskap, säger Johan Bonander.

Kyrkoherden berättar också att Svennis brukade röra sig här i bygden som en vanlig Torsbykille, bland annat dök han då och då upp när kyrkan ordnade gubbfrukost, då i sällskap med sin egen pappa.

– Han var en person som var enkel att ha att göra med och som var mån om den lilla människan.

Lokalt som globalt, många vill nu hylla Sven-Göran Erikssons livsgärning. ”Svennis är hos änglarna”, skriver exempelvis Aftonbladets Simon Bank, med hänvisning till att hans gamla klubb IFK Göteborg har änglarna som sitt smeknamn.

---

Fakta: Sven-Göran Eriksson

  • Svennis, som Sven-Göran Eriksson kallades, är en svensk fotbollstränare som genom åren satt stora avtryck.
  • Karriären började i Sverige där han ledde klubben IFK Göteborg till seger i Uefa-cupen år 1982, unikt i svensk fotbollshistoria.
  • Sedan bar det av utomlands till storklubbar som Benfica, Roma, Lazio och Manchester City.
  • Svennis tränade också flera landslag, mest känt är hans tid i England i början av 2000-talet.

---

Fler artiklar för dig