Nyheter

Lars Lagerbäck: Spelarna i Nigeria kunde gömma sig bakom religionen

Den tidigare förbundskaptenen berättar för Dagen om tiden som förbundskapten i det starkt religiösa Nigera

2010 ledde Lars Lagerbäck Nigerias fotbollslandslag. Under sina fem månader på posten upptäckte han religionens centrala roll i landet och i spelarnas liv. Från högsta ort fick han önskningar om att landslaget skulle visa att kristna och muslimer kan leva tillsammans.

Sveriges tidigare förbundskapten Janne Andersson kan snart komma att ta över det nigerianska landslaget, vilket har gjort att Lars Lagerbäcks sejour i landet åter hamnat i rampljuset. När Lagerbäck kom till Nigeria 2010 pågick från regeringshåll ett arbete med att skapa försoning mellan landets muslimska och kristna befolkning. Det fanns en önskan om att det populära landslaget skulle kunna bidra till det. För SVT Sport berättar Lars Lagerbäck att idrottsministern bad honom att se till att det fanns både muslimer och kristna i laget.

– Var det lika mellan två spelare så ville de att man skulle välja en muslim, så att det åtminstone blev fyra, fem, sex stycken från den tron, berättar han.

När Dagen når honom för att prata mer om religionens roll under hans tid med landslaget beskriver han inte regeringens önskemål som krävande.

– Det var inget dramatiskt, det var mer att man allmänt pratade om det här och från förbundets sida ville vara med och påverka.

Religionen stor betydelse

Han insåg också snabbt att religionen hade en stor betydelse i de nigerianska spelarnas personliga liv. Han tycker att ett av de finaste uttrycken för det var de böneringar som spelarna ofta samlades i.

– Då kunde först en kristen be en bön och sedan kunde en muslim be en bön. Generellt bad de väldigt mycket och det var väldigt positivt.

Uppstod det någon gång spänningar i laget på grund av de olika religionstillhörigheterna?

– Nej.

I en annan intervju har du sagt att det var ”mycket vidskepligheter med religioner”. Vad menar du med det?

– Man kunde ha en benägenhet att gömma sig bakom religionen och säga att det var Gud eller Allah som inte ville.

Sedan Lars Lagerbäck lämnade Nigeria har förföljelsen av kristna ökat markant, inte minst på grund av terrorgruppen Boko Haram. På Open doors förföljelselista hamnar landet på plats sex i världen.

Har du följt utvecklingen i landet sedan du lämnade det?

– Ja, det är klart och det som sker där är ju ren terrorism.

Har du några råd till Janne Andersson, utifrån religionsaspekten?

– Nej, jag tror att det bästa är att bilda sig en egen uppfattning. Jag kan bara önska honom lycka till.

---

Fakta: Förföljelse av kristna i Nigeria

  • Kristna i Nigeria, speciellt i den norra, muslimskt dominerade delen av landet, fortsätter att leva under enorm press. De terroriseras av militanta islamister och beväpnad milis, som nästan alltid går ostraffade.
  • Fler kristna dödas på grund av sin tro i Nigeria varje år, än i hela övriga världen tillsammans.

Källa: Open doors

---

Fler artiklar för dig